Jeste li zadovoljni brojem prijava iz Hrvatske za Pioneers of the Balkans, iz Srbije ih je zasad više?

Autor: Bernard Ivezić , 31. kolovoz 2015. u 22:00
Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a

Ivo Špigel smatra da je broj prijava kod nas vrlo solidan.

To je logično s obzirom na ciklus promocije projekta koji je započeo prije dvadesetak dana u Srbiji, pa Makedoniji, Bugarskoj, Kosovu i Albaniji, a tek prošli tjedan bio je u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Mislim da je broj prijava kod nas vrlo solidan, a s terena, nakon prezentacija po Zadru, Osijeku, Rijeci i Zagrebu dojma sam da je ovdje mnogo startupa zainteresirano za natjecanje. Čak je i produžen rok za prijavu do petka. K tome, ne treba zaboraviti da startupi u Hrvatskoj imaju ipak veći dostup kapitalu nego ono u ostatku regije pa i to utječe na broj prijava.

Očekujete li da će i druge bankarske grupacije u Hrvatskoj slijediti primjer J&T-a koji će s pobjednikom natjecanja razgovarati o investiciji od 200 tisuća eura?
Bankarske grupacije u Hrvatskoj nemaju VC fondove. Ovdje zapravo uopće nema VC fondova. J&T Ventures dolazi pak iz Češke i dio su vrlo ozbiljne bankarske grupe za koju izdvajanje u VC fond nije velik iznos. No, žele biti prisutni u takvim projektima. U Hrvatskoj su bankarske grupe do sada to radile drugačije, ali rade. Primjerice, Erste je partner ZIP-a, a Zaba ima svoje startup natjecanje. Češka je u tome znatno ispred Hrvatske. Credo Ventures iz Praga već duže ulaže u regiji, a u Pragu su i 3TS, Advent, Riverside i drugi fondovi. No, uskoro će se i kod nas aktivirati nacionalni VC, kao i regionalni fond.

Što domaćim startupima donosi ovakav interes za hrvatsku i regionalnu startup scenu?
Pioneers ima vrlo zanimljivo strukturiran program. Jaka je to organizacija sa sjedištem u Beču i dobrim kontaktima u Silicijskoj dolini. To je dobra kombinacija za naše startupe. Prepoznali su da u Hrvatskoj ima prilika. Bellabeat i Oradian pobijedili su na Pioneersu.

Komentirajte prvi

New Report

Close