Jedinstveni hrvatski proizvod osvaja svijet: Štitnik za ženske cipele pri vožnji

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2016. u 09:46
Foto: Thinkstock

“Ideja je došla potpuno spontano, nakon što sam shvatila da su sve moje cipele na petama oštećene u vožnji, a nisam uspjela naći adekvatno rješenje na tržištu.”

Peta desne cipele koja će manevrirati između gasa i kočnice, s vremenom će se, ili odmah, na tepihu punom kamenčića i pijeska oguliti, zbog čega vozačice često odustaju od vožnje u novim cipelama. Rješenje je pronašla Anđelka Toto-Ormuž, Zagrepčanka koja se bavi odnosima s javnošću, i koja do prije nekoliko godina s dizajnom nije imala nikakve veze. Naprosto zato što je željela zaštititi vlastite cipele u vožnji, s brojnim je stručnjacima osmislila »na5u« – vrlo jednostavan štitnik koji se brzo stavlja na petu desne cipele, a napravljen je od posebne plastike, a s unutarnje strane od kože.

Iako na tržištu samo nešto više od godinu dana, već je prepoznat i vani pa ga je, po cijeni od 79 kuna, moguće kupiti u 60-ak trgovina u Hrvatskoj, odnosno za 9,90 eura i u Njemačkoj i Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Latviji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Vani se naziva »4shu«, koji bi uskoro mogao i preko bare, u SAD, gdje je zaštićen proizvod, baš kao i na europskom tržištu, piše Novi list.

»Ideja je došla potpuno spontano, nakon što sam shvatila da su sve moje cipele na petama oštećene u vožnji, a nisam uspjela naći adekvatno rješenje na tržištu. Tada sam ga odlučila izraditi sama, naivno vjerujući da će biti osmišljeno za 15 do 20 dana. A eto, potrajalo je dvije godine, u tom razdoblju prerastavši u pravi projekt u čiji su razvoj bile uključene 42 osobe; od inženjera i tehnologa, preko medicinara do pravnika, dizajnera… Iako proizvod na prvi pogled izgleda prilično jednostavno, on to nije. Zadovoljava, naime, brojne parametre – lijepo nasijeda na cipelu, ne stišće nogu u vožnji, štiti sve cipele bez obzira na visinu i tip pete, a i lijepo izgleda. Budući da se koristi u automobilu, ne smije ni na koji način ugroziti sigurnost u prometu, te smo ozbiljno sve parametre uzeli u obzir. Vjerujem da bi ovaj proces bio nešto kraći da sam dizajner ili tehnolog po struci ili da sam imala ranije stečeno iskustvo. Tako to izgleda kad profesorica engleskog jezika i PR-ovka krene u razvoj i proizvodnju. Ali danas sam jako ponosna jer je »na5u« potpuno hrvatski proizvod, od razvoja do proizvodnje«, priča Toto-Ormuž, čija se tvrtka nalazi u Rakitju pored Zagreba. Plastiku za »na5tu« proizvodi jedna zagrebačka tvrtka, dok im kožni dijelovi dolaze iz Varaždina.

Nakon što finalni proizvod stigne u Rakitje, tamo se pakira te dalje poštom šalje na adrese hrvatskih i inozemnih trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close