Japanski rižin papir kao idealna zaštita od svjetlosti

Autor: Marta Duić , 21. travanj 2016. u 14:30
Panel se izrađuje od bijelog graba i parenog bagrema te rižinog papira, a zbog magneta se može postaviti na više mjesta

Inovativno rješenje Brighter lako se postavlja bilo gdje u stanu i elegantnog je dizajna.

Marjan Živić i Lana Vukičević osmislili su Brighter, panel koji propušta dovoljnu količinu svjetlosti, jednostavno se instalira i štiti od UV zraka.

"Ideja polazi od ljubavi prema prirodi i genijalnoj japanskoj arhitekturi. Kako smo dečko Marjan i ja započeli zajednički život, zbog stana u prizemlju smo na prozore morali staviti nešto što će nas štiti od pogleda. Nikada nismo voljeli zavjese jer su nam se rijetki uzorci sviđali, često su lošijeg materijala, skupljaju prašinu i pelud, a oboje smo alergičari te ih je naporno prati", ispričala nam je Lana Vukičević. Brighter se radi od rižinog papira koji nabavljaju iz Japana, a koji su odabrali zbog tople teksture te bijelog graba i parenog bagrema koji su se pokazali najčvršćim drvnim materijalima. Zahvaljujući magnetima s ovim panelima se možete "igrati" te ih postaviti i na prozore kao zavjese, kao samostalni zid ili kao samostojeću pregradu.  

"Na kraju smo dobili elegantan multifunkcionalni antialergijski proizvod kojeg je izuzetno lako postavljati i održavati – samo dva puta godišnje ga treba prebrisati suhom ili vlažnom krpom. Osim toga, omogućuje postizanje svjetlijeg, prozračnijeg i zdravijeg prostora, naime rižin papir propušta savršenu količinu sunčeve svjetlosti i ravnomjerno je raspršuje po cijeloj prostoriji, čime se postiže učinak mekane mliječne atmosfere. Baš zato smo ga i nazvali Brighter, Osim toga, taj papir štiti i od UV zraka. Uskoro smo shvatili da takav proizvod ne postoji nigdje u svijetu, pa smo zapravo ispali inovativni i originalni sasvim slučajno", objašnjava Vukičević.

Do finalnog proizvoda im je trebalo godinu dana, a na razvoju cijele priče su radili s lokalnim stručnjacima. Kako tvrdi Vukičević, jedinstveni su na svjetskom tržištu, koriste najbolje materijale te se proizvod postavlja najjednostavnije moguće i bez bušenja zidova. "Svaki je panel ručno spojen, brušen, lakiran i složen. Već je nekoliko novih proizvoda u razvoju tako da su Brighter paneli tek početak. Iznenađeni smo ostali koliko smo upita dobili, a prepoznali su nas i arhitekti i dizajneri interijera koji se raspituju i najčešće naručuju panele po narudžbi", pohvalila se Vukičević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close