Iz Slovenije Rusi cloud softverom osvajaju regiju

Autor: Darko Bičak , 14. studeni 2013. u 22:00
Projekt je razvio mladi Rus Aleksej Volkov sa svojm suprugom Natalijom

Tehnologija za sigurnu razmjenu podataka u oblaku namjenjena je malim i srednijm poduzetnicima bez IT infrastrukture.

Slovenska IT tvrtka Soho Lab razvija rješenja za siguran pristup podacima u oblaku – Soho Cloud, a osim matičnog slovenskog tržišta, planira veliku ekspanziju u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza te na Balkan. Kako pojašnjavaju u Sohou, radi se o puno pouzdanijem i sigurnijem sustavu nego što je klasična cloud usluga koju nude velike koropracije na globalnom tržištu.

Projekt omogućuje sigurnu razmjenu digitalnih podataka bez korištenja vanjske pohrane istih. Pohranjeni podaci su dostupni s udaljenih osobnih računala ili mobilnih uređaja. Za sada je ovaj projekt u svojoj završnoj fazi te se očekuje njegov skori plasman na tržište, u proljeće 2014. U Soho Labu procjenjuju da će najbrojniji korisnici njihove usluge biti mali i srednji poduzetnici koji nemaju vlastite resurse za velike informatičke servere i odjele. Zanimljivo je da je projekt razvio mladi Rus Aleksej Volkov, zajedno sa svojm suprugom Natalijom te druga dva člana svojega tima. Štoviše, njegova supruga Natalija je bila i inicijator ovog projekta jer se stalno žalila suprugu na probleme koje ima s informatičkom infrastrukturom u tvrtki u kojoj je radila.

Aleksej je bio zaposlen u ruskoj podružnici slovenske tvrtke Iskratel s mjestom rada u Ekaterinburgu – gradu na Uralu najpoznatijem po rođenju Borisa Jelcinja, a u njemu su boljševici 1917. streljali carsku obitelj Romanov. No, Aleksej Volkov je nedavno dobio ponudu da prijeđe u istraživački centar Iskratela u njihovoj centrali u Kranju. Kako je pojasnio bračni par Volkov za slovenski dnevnik Finance, o toj odluci nisu puno dvojili te su uskoro postali naturalizirani Slovenci. Aleksej Volkov procjenjuje da će im u prvoj godini tržišne aktivnosti biti potrebno oko 120 tisuća eura kako bi pokrili troškove razvoja tržišta. Da bi kompanija postala operativna, njezin vlasnik kaže da mora zaposliti barem još jednog programera koji će se baviti isključivo projektom. Kako se ova startup tvrtka ipak teško financira klasičnim bankarskim kreditnim kanalima, pomoć su potražili i na investicijskoj konferenciji Coninvest u slovenskoj Novoj Gorici.

Tamo ih je, kako navodi za Finance sam Volkov, kao dobar projekt prepoznao Jeff Burton, investitor iz američke Silicijske doline. "Burton je bio impresioniran našom idejom. Najavio je da ćemo biti pozvani na 'pravi razgovor' o ozbiljnoj investiciji čim projekt zaživi, a mi pronađemo prve korisnike", kazao je Aleksej Volkov. Prodaja Soho Clouda će biti putem pretplatničkih paketa online trgovinom, a i za prodaju na širem tržištu će pokušati pronaći strateškog partnera. Za sada im je primarno tržište na Istoku, a nakon što usavrše svoj proizvod kreću i na zahtjevniji Zapad.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hahahahaha evo gotovo da se ne mogu prestati smijati.
Kao da i ne znaju da je balkan potonuo već odavno.
Firme rade na piratskom softwareu i svaku imalo ozbiljniju software nadogradnju koja bi recimo prelazila cifru 500$ anuliraju u samom startu.
Ideja je odlična. Zasigurno bi pomogla mnogim tvrtkama.
Molim Vas pošaljite mi link.

New Report

Close