Iz amfiteatra od maslina nastaju ‘opjevana’ ulja istarske obitelji

Autor: Marta Duić , 05. srpanj 2018. u 14:26
U poslu je cijela obitelj - Laura, Josip, Mario i Jana, Foto: PD

Frankovićeva vina odlikovana Decanterima, ulja su u svjetskih Top-500.

Drugu godinu zaredom istarska vinarija Franković nagrađena je zlatnom i srebrnom medaljom na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu. Nakon lanjskog zlata za muškat momjanski Luna d’Oro i srebra za Korona Malvaziju, zlatnom Decanter medaljom ove je godine nagrađena odležana malvazija Franković Korona Sur Lie berbe 2016. i srebrnom vino Franković Teran berbe 2017. godine. Ova vinarija danas ima sedam hektara vinograda i osam zaposlenika no vjeruju kako će uskoro i taj broj rasti.

Autor vina Franković je Josip Franković, vlasnik vinarije, koji vinima daje osobni pečat, vjerujući da je proizvodnja vina umjetnost koja se živi i osjeća. U obiteljski posao uključeni su i mlađi članovi obitelji, kći Laura i sin Mario.

Uz vinariju Franković i njezina vlasnika Josipa veže se i jedna posebna priča. Osim ljubavi prema lozi i vinu, on je od oca naslijedio i strast prema konjima i jahanju. Kako objašnjava Franković, simbolika konja koja predstavlja unutarnju snagu i vitalnost kod njih prestaje biti simbolika i postaje dopuna životne suradnje čovjeka i prirode.

Izuzetna lokacija

Baš zato njeguje takav način proizvodnje koji je utkao u svoja vina, a uz neizbježne istarske sorte teran i malvaziju imaju i sauvignon, chardonnay, cabernet sauvignon, a rade i pjenušavo vino te muškat momjanski, desertno vino napravljeno posebnom metodom sušenih bobica – passito. Vinogradi obitelji Franković nalaze se na jednoj od najizuzetnijih lokacija u Hrvatskoj, na potezu od Buja prema Brtonigli, na položaju Santa Lucia. U pitanju je lokalitet poznat po bijeloj istarskoj zemlji koja daje iznimna vina.

Uz nagrađivana vina ova obitelj se može pohvaliti i nagrađivanim maslinovim uljem Amfiterra koje je blend pet sorti, Bjelica Istarska, Buža, Leccino, Frantoio i Pendolino. Obitelj ima sedam hektara maslina, odnosno 1500 stabala posađenih na lokaciji koja je na 300 metara nadmorske visine.

“Uvrštenje maslinovog ulja u vodič Flos Olei gdje se nalazi petsto najboljih maslinovih ulja svijeta iznimna je čast. Istra koja je treću godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu iskazuje kako ima optimalne uvjete za ovu granu i kako je bitno da se ono i dalje razvija. Maslinovo ulje Amfiterra s oznakom Flos Oleija daje na znanje potrošaču kako se radi o ulju izvanredne kvalitete u svijetu, za što smatramo kako zaista nije mala stvar”, kaže Franković.

Benefit sunčanih sati

Opisuje i da je osim podatnog okusa ulja, vrlo značajna i sama pozicija njihovih maslina gdje, smatra, na kraju krajeva sve i započinje.

“Radi se o terasastoj lokaciji koja se nalazi na 300 metara nadmorske visine koja podsjeća na amfiteatar od kud i dolazi sam naziv ‘Amfiterra’. Pozicija je na zavjetrini te na položaju koji koristi maksimalni benefit sunčanih sati”, objašnjava vinar i maslinar.

Komentirajte prvi

New Report

Close