Inovativna aromaterapija za hotele i lječilišta

Autor: Marta Duić , 08. prosinac 2014. u 22:01
Za hrvatski uređaj zainteresirana su dva hotelska lanca, lječilište i studio za aromaterapiju u Italiji

Za izradu biljnih kompleksa za aromaterapiju Mijo Miljak koristi vlastite prizvode ili one od hrvatskih proizvođača koji uzgajaju ljekovito bilje.

Sustav za monitoring okolišne ekspozicije biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji CAT-14 namijenjen je za potvrdu učinka aktivnih sastojaka eteričnih ulja i hidrolata korištenjem tzv. nanofog tehnologije u aromaterapiji.

"Sustav CAT-14 polazi od pretpostavki da su eterična ulja i biljni kompleksi koji se primjenjuju u potpunosti usklađeni sa zahtjevima i principima kliničke aromaterapije", pojasnio je Mijo Miljak, autor inovacije.Sam razvoj inovacije trajao je tri godine. Osim pronalaženja izvora financiranja u tom razdoblju rješavao se i niz tehnoloških problema, uglavnom vezanih uz problematiku stvaranja nano emulzija, traženja adekvatnih i pouzdanih komponenti poput nano raspršivača i visokotlačnih pumpi.  

"Sve komponente za izradu uređaja nabavljamo u Hrvatskoj ili drugim članicama EU. Sirovinu za izradu biljnih kompleksa koristimo u najvećem dijelu iz vlastite proizvodnje (temeljeni su na mediteranskim ljekovitim biljkama) ili od naših suradnika koji se bave kontroliranom proizvodnjom ljekovitoga bilja u Hrvatskoj", objašnjava Miljak. Razvijena je 31 formulacija biljnih kompleksa koje pomažu u prevenciji i otklanjanja medicinskih tegoba, na primjer u skrbi pacijenata kod depresije, nesanice, kronične boli, glavobolja, bolova u mišićima, mučnina, demencije, infekcija, sprečavanju preuranjenog starenja i mnogih drugih bolesnih stanja.

"Ovo je potpuno novi koncept upotrebe biljnih kompleksa u aromaterapiji i fitoaromaterapiji. Vidimo njegovu široku primjenu u svim profesionalnim studijima za aromaterapiju i fitoaromaterapiju, a naročito unutar sustava koji su konceptualno orijentirani na kliničku aromaterapiju", tvrdi Miljak. Zanimanje za njegovu inovaciju postoji i trenutno je u pregovorima i pripremi za implementaciju u dva hotelska lanca, ustanovi za njegu bolesnika te specijaliziranom studiju za aromaterapiju u jednom lječilištu u Italiji. "Budući da većina proizvoda ima i HALAL certifikate, naša orijentacija prema istočnim tržištima na kojima mediteranska iskustva u primjeni aromaterapijskih proizvoda mogu dati značajne izvozne rezultate", konstatirao je Miljak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close