Ima zavidnu karijeru iza sebe, a sada je počeo ulagati u marihuanu

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2013. u 14:43
Guliver/Thinkstock

Kennedy je diplomirani inženjer, koji je u biznisu ušao pokretanjem softverske tvrtke, iza sebe ima zavidnu karijeru i brojne hvale vrijedne poslovne projekte.

Brendan Kennedy je diplomirani inženjer, koji je u biznisu ušao pokretanjem softverske tvrtke, iza sebe ima zavidnu karijeru i brojne hvale vrijedne poslovne projekte. No Kennedyjev posljednji poslovni poduhvat nemalo se razlikuje od svih njegovih dosadašnjih poteza. Naime, Kennedy je odlučio investirati u biznis sa marihuanom, piše The Economist.

Odluka o ulasku u biznis sa kanabisom zasniva se na dvije temeljne stvari. Prva se odnosi na opseg. Naime, mnoge ideje koje je Kennedy razmatrao, poput električnih automobila, imale su potencijalno veliko tržište. No biznis sa marihuanom zasniva se na već postojećoj industriji. Nakon šest mjeseci istraživanja i intervjua s uzgajivačima, ordinacijama, trgovinama i  političkim organizacijama, Kennedy procjenjuje kako američko tržište marihuane vrijedi oko  50 milijardi dolara.

Druga stvar, pravni status droga je prilično 'neuredan'. Iako je uporaba marihuane u medicinske svrhe dozvoljena u 18 američkih saveznih država, uporaba kanabisa smatra se ilegalnim drugdje u Americi. Zbog brojnih, ponajprije socijalnih, razloga ova je industrija financijski neodrživa promatrano kroz normalne kanale. Ljudima u tom biznisu nedostaje stručnosti u svakom području, poput marketinga ili zaposlenika.

Naime, podaci su zastrašujući. Ne postoje formalna mjerila za kvalitetu, primjerice, testovi za provjeru prisustva kontaminanata, uključujući plijesan, gljivice i pesticide. Osim toga, nisu uspostavljene odgovarajuće klasifikacije za različite vrste droge. Na tržištu se zbog susreću brojne vrste čudnih imena i sumnjivog podrijetla, a isto tako variraju i karakteristike pojedine vrste. Neke vrste mogu potaknuti ili pak potisnuti mučninu. Potrošači ne mogu usporediti kvalitetu između različitih proizvođača.

Zbog svih navedenih razloga Kennedy je odlučio investirati upravo u biznis sa marihuanom no ponajprije mora cijelu industriju 'dovesti u red'. Tako se njegov prvi investicijski pothvat odnosi na otvaranje web stranice (Leafly) na kojoj će korisnici moći podijeliti svoja mišljenja o kvaliteti i karakteristikama pojedine vrste kanabisa, a kreirana je i mobilna aplikacija za Android i iPhone, koju je dosad mjesečno preuzelo oko 50.000 korisnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close