Hrvatski Erato će m-bankarstvu dati ono što je Google dao webu

Autor: Bernard Ivezić , 17. svibanj 2017. u 14:14
Eduard Camaj i Nevena Erak Camaj, pokretači startup-a/Tomislav Miletić/PIXSELL

Erato tehnologiju moći će usvojiti maloprodajni lanci, velike prehrambene tvrtke, turističke kompanije….

Dosad manje poznati hrvatski startup Erato na najboljem je putu da krene stopama Microblinka, tvrtke Damira Sabola poznatoj po PhotoPayju i PhotoMathu, te da svoju tehnologiju pretvori u regionalni standard u mobilnom bankarstvu.

Microblink je prije pet godina svoju tehnologiju automatskog plaćanja računa fotografiranjem zvanu PhotoPay uveo kao pilot projekt u Erste banku u Hrvatskoj. U dvije godine Erste je korištenje svoje aplikacije mobilnog bankarstva povećala 20 puta, a broj korisnika udvostručila. PhotoPay su zatim implementirale gotovo sve banke u Hrvatskoj i regiji.

Stiže do kraja godine
Erato je u pilotu u Erste banci u Hrvatskoj od siječnja. Neslužbene su procjene da će u produkciju najkasnije do kraja godine. Eratova tehnologija EratoExpert uistinu je revolucionarna poput Microblinkovog PhotoPaya. Naime, mobilnom bankarstvu dodat će mogućnosti kakve je internetu dodao Google, a čija je primjena danas evoluirala u proizvode poput Amazonove Alexe i Appleove Siri. Eduard Camaj, suosnivač Erata, kaže da smo na pragu nove ere mobilnih aplikacija. "U pogledu razvijenosti jezičnog aspekta tehnologije, ne zaostajemo za Appleovom Siri i drugim poznatim tehnologijama no, EratoExpert drukčiji je što se tiče primjene. Mi omogućujemo drugima da razviju vlastite inteligentne virtualne pomoćnike prema vlastitim potrebama", kaže Camaj.

 

Camaj

Na pragu smo nove ere mobilnih aplikacija. omogućujemo drugima da razviju vlastite virtualne pomoćnike.

Dodaje da su Appleova Siri, Amazonova Alexa, Google Now, Microsoftova Cortana i druge slične tehnologije zapravo zatvoreni sustavi namijenjeni pružanju općih informacija.  EratoExpert s druge strane može se primijeniti u različitim proizvodima i uslugama, a radi na sličnom principu.

Omogućuje brzo i precizno pretraživanje informacija iz prethodno definiranih baza znanja ili zadavanja naredbi bez potrebe korištenja ključnih riječi. To znači da će u idućih nekoliko godina postati standard i da u mobilnoj aplikaciji više nećete tražite meni i pravi gumb da bi napravili novi račun za isplatu već da ćete unutar aplikacije imati search traku, možda sličnu Googleovoj, ali ne Googleovoj tehnologiju već onoj od Erata, preko koje ćete to napisati i čak izgovoriti kao naredbu. Camaj kaže da njihova tehnologija podržava hrvatski jezik, a u planu je širenje i na druge jezike. Pojašnjava da nema potrebe odmah zahvatiti veći broj jezika, jer potrebe za ovom tehnologijom ne leže u jednoj industriji i na jednom mjestu prodaje već na nizu njih.

Beskrajne mogućnosti
"Ovo je tehnologija preko koje ćete na mobitelu kupovati bonove za mobilne operatere. Možda u aplikaciji mobilnog bankarstva, možda izravno od operatera. Ovo je i tehnologija koju će usvojiti maloprodajni lanci kao i velike prehrambene tvrtke. Ne nužno u prodaji već i za call centre. U svijetu se ova tehnologija sve više koristi i u turizmu", kaže Camaj. Pojašnjava da ćemo idućih godina sve se više susretati s hotelskim sobama u kojima se narudžbe ne daju preko telefona već razgovarajući izravno s hotelskom sobom, a izvan hotela tako će potencijalno funkcionirati nova generacija turističkih vodiča.

Komentirajte prvi

New Report

Close