Hrvatska softverska tvrtka razvila globalni online servis za testiranje programera

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2014. u 12:41
Gemmeus tim (Press foto)

TestDome je sustav koji tvrtkama omogućuje standardizaciju kriterija testiranja znanja i sposobnosti programiranja.

Odnedavno se putem web adrese www.TestDome.com može pristupiti unikatnom globalnom online servisu kojeg je razvio Gemmeus, hrvatski izvozno orijentirani proizvođač softvera čije proizvode među više od četiri tisuće stranih klijenata koriste i NASA, Microsoft i američka mornarica, priopćeno je iz tvrtke.

TestDome je sustav koji tvrtkama omogućuje standardizaciju kriterija testiranja znanja i sposobnosti programiranja pri zapošljavanju ili angažiranju programera na specifičnim projektima. S druge strane programeri njime mogu ispitati vlastito znanje te utvrditi kako kotiraju u odnosu na trenutačne tržišne potrebe i aktualne programske slučajeve i probleme.

Kako tvrde u Gemmeusu, korištenje servisa je iznimno jednostavno zbog vrlo čistog i preglednog sučelja. Sve što treba napraviti jest izabrati težinu testa (jednostavan ili kompleksan), područje primjene (web sadržaji, infrastruktura – tj. back-end – ili sveukupno znanje) te programski jezik koji će se koristiti (JavaScript, C# ili Java). Na temelju navedenih unosa TestDome će generirati odgovarajući test te odmah prikazati pitanja i preporučeno vrijeme za njihovo rješavanje. Ukoliko ponuđena pitanja ne odgovaraju zamišljenim kriterijima mogu se zatražiti nova izborom opcije koja će generirati novi slučajni test. U sljedećem koraku je potrebno upisati adresu elektroničke pošte, a na temelju koje ispitivač dobiva pristup sustavu za upravljanje generiranim testovima u kojemu ih može slati kandidatima, pratiti statistiku njihova rješavanja, mijenjati i dorađivati pitanja i slično, pojašnjava se u priopćenju.

U slučaju da je potrebna veća razina kontrole, TestDome nudi i naprednu opciju za definiranje testova kojom se uz težinu pitanja i izbor jezika mogu specificirati konkretna područja u kojima kandidati moraju pokazati zadovoljavajuću razinu znanja. Riječ je o algoritamskom razmišljanju, metodama rješavanja problema, korištenju baza podataka te načinima izrade i prikazivanja web sadržaja.

„S obzirom na to da smo i sami programeri vrlo dobro znamo da je nedostatak odgovarajućih znanja pa i nemar i nesavjesnost u izradi programskog koda razlog većine šteta i gubitaka u poslovnim sustavima. Najgori su sigurnosni propusti do kojih dolazi upravo zbog grešaka u programiranju, a o kojima u zadnje vrijeme, nažalost, čujemo sve više i više. Samim time bi željeli da programerska zajednica prepozna TestDome kao koristan alat koji izravno pomaže u pisanju vrsnog koda“, ističe Željko Švedić, osnivač i direktor Gemmeusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close