'Hamag pomaže s figom u džepu i koči nas u pristupu financiranju iz EU'

Grad Zagreb od 2014. pokušava pokrenuti VC fond koji bi ulagao u startupe/Thinkstock Grad Zagreb od 2014. pokušava pokrenuti VC fond koji bi ulagao u startupe/Thinkstock

Zamjenik šefa Uprave prozvane agencije drži da je problem u proceduri i da implementacija novog fonda može biti teška.

Dok se prethodnih godina Zagreb Connect bavi samo promicanjem startupa i upoznavanjem javnosti s njihovim postojanjem, u srijedu je najveća hrvatska startup konferencija otišla korak dalje.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić frontalno je napala Hamag-Bicro da domaću startup zajednicu pomaže s figom u džepu. Jozić je na panelu "Kako financirati startup u ranoj fazi razvoja?" istaknula da Grad Zagreb od 2014. pokušava pokrenuti VC fond koji bi ulagao startupe. Navodi da je Grad uložio 32 milijuna kuna u izgradnju Tehnološkog parka, najvećeg u Hrvatskoj, od čega je dio financirala EU. Dodaje da isto želi napraviti i s VC fondom, ali da Hamag-Bicro izmišlja razloge zašto u projektu ne bi sudjelovao i tako koči pristup EU novcu.

"Nećemo imati dugoročnog uspjeha startup ekosustava ako nemamo barem jedan pravi VC fond u Hrvatskoj. Mi nemamo VC fondova. Onaj koji to je, u praksi to nije. HBOR je izrazio interes za projektom, ali Hamag-Bicro nas zavlači", kaže Jozić. Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave agencije, uzvratio je da dijele potpore startupima i da su podijelili mnogo potpora koje su primili gotovo svi poznati startupi, uključujući Rimac Automobile, Oradian, Repsly te da je u VC fond u koji je uložila Hrvatska napravio tri investicije u naše startupe, među inima u Agrivi.

"Implementacija novog VC fonda može biti teška. Nije lako to implementirati s Gradom Zagrebom. Kao ideju ja to podržavam, ali problem je u proceduri", tvrdi Guina. Jozić mu je odgovorila da nije dobro startupima samo dijeliti donacije i o tome odlučivati sam. Ističe da Grad Zagreb želi da se osnuje domaći VC fond koji bi ulagao u domaće startupe tako što će o tim investicijama odlučivati neovisni stručnjaci.

Grad je, kaže, dovršio kompletnu studiju o tom projektu i Hrvatska treba od EU zatražiti novac za fond na isti način kao i drugi u EU. "Ne otkrivamo toplu vodu već želimo kopirati dobru praksu. To bi bio pravi poticaj razvoju startupa u RH i spriječilo iseljavanje mladih te otvorilo radna mjesta. Nije problem procedura. EU neće odbiti zahtjev ako su uključeni i Grad Zagreb i HBOR i Hamag-Bicro i tko želi, želimo to kao priliku otvoriti i hrvatskim investitorima", kaže Jozić te dodaje da je dovoljno da svaki sudionik za početak da po pet milijuna kuna. 

Većina izvana

Za više lokalnih investicija
Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, koji je uz Grad Zagreb suorganizator Zagreb Connecta 2017. istaknuo je da su okupili više od 600 sudionika i 70 investitora. Navodi da je šteta što je većina investicija u hrvatske startupe od 2012. do 2016. od 100 milijuna dolara, prema procjeni Atomica, došla izvana. "CRANE radi na tome da bude i više lokalnih investicija, ali i investicija u startupe uopće. Zagreb Connect je dosad potaknuo deset investicija u hrvatske startupe. Nadam se da će se broj investicija u hrvatske startupe višestruko povećati", zaključuje Štetner.

Komentari (1)
  • bigboffin
    bigboffin 8:17 7.12.2017.

    Hamag Bicro (prema Googleu i Linkedinu) vode: bivsi sef HDZ mladezi Cakovca, bivsi maneken, bivsa tajnica regionalnog direktora Hypo Leasinga i bivsi sef poslovnice Kent Banke. Svi su dovedeni zbog rodjacko politickih veza. Cemu se neko cudi kako Hamag Bicro (ne)funkcionira?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!