Grad Zagreb prvi će primijeniti američki model poticanja razvoja inovativnom javnom nabavom

Autor: Bernard Ivezić , 24. studeni 2015. u 22:00
EU je nedavno prilagodila program Small Business Innovation Research (SBIR) /Thinkstock

Razvojna agencija Zagreb dobila zeleno svjetlo za dovršetak koncepta Smart City akceleratora koji se temelji na inovativnoj javnoj nabavi koju definira EU.

Grad Zagreb planira poduprijeti razvoj visokotehnoloških startupa na isti način na koji je američka vlada financirala i dala prvu referencu robotu usisavaču iRobotu ili proizvođaču čipova Qualcommu. Frano Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, kaže da su u fazi pripreme Smart City akceleratora preko kojeg će omogućiti startupima financiranje razvoja i prvu referencu za njihove proizvode.

Partnerstvo za inovacije
"Radimo na tome da dio javnog novca, znači onog koji ide u javne nabave, usmjerimo u razvoj novih i inovativnih rješenja za probleme s kojima se suočavaju grad Zagreb i njegove tvrtke", kaže Šesnić. Dodaje da će zbog toga akcelerator biti namijenjen rješenjima u području pametnih gradova. Navodi da je Zagreb dao zeleno svjetlo za taj novi koncept putem kojeg želi proširiti modele kojima potiče poduzetništvo. Šesnić objašnjava da će u suradnji s gradom i gradskim tvrtkama detektirati probleme i onda ponuditi zainteresiranim razvojnim timovima da rade na rješenjima. Razvojna agencija ponudit će im savjetovanje i mentorstvo, a grad i njegove tvrtke ponudit će prvu referencu i time financiranje.

"Dubrovnik je sa startupima već pokrenuo suradnju kroz hackathone, ali mi želimo da to ne budu događaji već kontinuiran rad, odnosno dio startup infrastrukture koja će potaknuti razvoj novih i inovativnih proizvoda u Zagrebu, a koji zatim tržište mogu tražiti bilo gdje na svijetu", kaže Šesnić. EU je nedavno prilagodila program Small Business Innovation Research (SBIR) kojim SAD tri posto svog budžeta usmjerava u inovativnu javnu nabavu. U EU se program naziva Partnerstvo za inovacije i taj je model javne nabave u EU stupio na snagu lani u travnju.

Poput Amsterdama
Gorjan Agačević, direktor startupa Amodo, kaže da je projekt Smart City akceleratora i potpora koju bi inovativne tvrtke time dobile u razvoju novih proizvoda baš ono što traže. "Smart Cities projekti ne trebaju biti veliki i stajati milijune već moraju aktivirati razvoj kod lokalnih tvrtki, kao u Amsterdamu, gdje su s tisuću eura 'beacona' aktivirali turističke, prometne, modne i ine tvrtke i pokrenuli ih na razvoj", zaključuje Agačević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tisucu eura? Beacon?

New Report

Close