Genijator štedi gorivo i pospješuje rad motora

Autor: Ante Pavić , 17. rujan 2014. u 22:01
Nikola Čosić i Petar Jončić s testnim vozilom koje je nakon 15 minuta tretmana Genijatorom pokazalo bolje rezultate/G. Jakuš/PIXSELL

Sve što im treba za čišćenje litra je vode i struja za elektrolizu. Rezultat je smanjenje ispušnih plinova do 90 posto.

Prosječni automobil na deset litara goriva tek manje od polovice količine potroši za pogon, dok ostalo ostaje u motoru kao čađa ili štetni ispuh.

Mladi hrvatski inovatori Petar Jončić i Dinko Jakušić uhvatiti su se u koštac s tim problemom i osmislili Genijator, prvi takozvani HHO generator treće generacije koji se koristi se za unutarnje čišćenje motora vozila, što rezultira smanjenjem ispušnih plinova do 90 posto, znatno manjom potrošnjom goriva i boljim radom motora.Inovatorski dvojac tvrdi da je njihov stroj jedinstven u svijetu. Sve što im treba za čišćenje litra je vode i struja za elektrolizu. Koristi su, ističu, i efikasniji i mirniji rad motora, koji počinje izbacivati sve nataložene naslage što su se dotad skupljale u njemu te je moguće da u prvim tjednima vozilo izbacuje čađu kroz ispuh, što znači da se samo pročišćava.

Time se, kažu, produljuje vijek trajanja motora te interval između mijenjanja ulja. Iako HHO tehnologija postoji već godinama, u Genijatoru su uspjeli proizvesti najnoviju generaciju koju su testirali na Strojarskom fakultetu u Splitu, gdje su pobili tzv. 2. Faradayev zakon. Pokazni automobil koji su u srijedu testirali u Centru za kontrolu vozila zaista je nakon 15 minuta tretmana pokazao bolje rezultate i manju emisiju štetnih plinova. "Preporuka je da se prvi tretman radi sat vremena, a onda je dovoljno automobil čistiti svakih šest mjeseci po 15 minuta", kaže Jončić. Tretman od sat vremena stoji oko 400 kuna.

Za Genijator su lani osvojili zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija INOVA, a prije mjesec dana primili su glavnu nagradu "Nikola Tesla – Genij za budućnost" u kategoriji Teslina proširenog djelovanja jer je tehnologiju koju koriste prvi primijenio Tesla. Počeli su raditi prije osam godina, uglavnom na automobilima znanaca, a sad su spremni za veći iskorak. U tome im možda pomogne i nedavna potpora Ministarstva zaštite okoliša, koje je prepoznalo potencijale Genijatora i dalo im podršku. "Hrvatska se obvezala da će do 2020. smanjiti emisiju štetinh ispušnih plinova 20 posto. S Genijatorom u stanicama za tehnički možemo postići 90-postotno smanjenje", tvrdi voditelj prodaje Nikola Ćosić. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tu možda nema koristi za Vas, ali za automobile isprobano ima!

hm, opet HHO generator….stara stvar.Bojim se da tu nema koristi.

New Report

Close