GALERIJA Izrađuje unikatni namještaj od ostataka i izvozi ga u Rusiju

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2013. u 09:45
Foto: Ivica GaloviĆ/PIXSELL

Svoju unikatnu stolicu Macko je uspio prodati jednom Rusu i to za tisuću eura.

Andrej Macko je  samouki umjetnik i drvodjelja iz Slavonskog Broda, čiji su se proizvodi već udomaćili u mnogim obiteljskim kućama, konobama, uredima, restoranima i poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske. Svoju neobičnu djelatnost započeo je još 2000. godine, vođen ekološkom sviješću kako je umjesto sječe šuma pametnije iskorištavati i obrađivati stare panjeve.

'Izbjegavao sam na početku rezanu građu u pilanama, no ubrzo sam shvatio da mi taj materijal ipak treba. Poslije sam s drvetom ukomponirao stari kovani materijal pronađen na smetlištu te počeo izrađivati stolove i stolce', ispričao je Macko za Večernji list.  Stolovima i stolcima sa staklenim pločama ovaj je Brođanin počeo dodavati i one s prirodnim zakrivljenim plohama, a ubrzo su na red došle i vješalice, računala u panju, stalci za olovke te razne skulpture i didaktičke igračke te različit ekološki nakit – narukvice, prstenovi, naušnice, kopče, šnalice, broševi – od grabilica za juhu radi i grudnjake. Svi njegovi proizvodi su unikatni i funkcionalni, a mnogi i višenamjenski.

U međuvremenu su nastali neki zanimljivi primjerci poput stolca cara Dioklecijana, oko kojeg se prije dvije godine podigla velika prašina. Stolicu je uspio prodati jednom Rusu. Ipak, ne po početnoj cijeni od 427.824,60 kuna, već  za tisuću eura. Namještaj iz Mackove radionice izrađen je od kvalitetnog drveta poput bagrema, hrasta lužnjaka ili abonosa koji je ležao u mulju. 

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close