Europa prvi put na jedan tjedan povezala startupe

Autor: Bernard Ivezić , 08. veljača 2016. u 21:59
T. Bilić, T. Car, A. Sumina i I. Brkan na Startup Europe Weeku/FOTO

Domaći startupi pozivaju na izgradnju ekosustava i poboljšavanje IT obrazovanja zbog nedostatka stručnih kadrova.

U Europskoj uniji unazad godinu dana stasalo je 13 startupa jednoroga, odnosno mladih tvrtki čija je procjenjena tržišna vrijednost veća od miliijardu dolara. Oni su dio nove ekonomije koju zagovara Europska komisija koja je zaključila prvi Startup Week Europe događaj, koji se održao održao u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku te diljem Unije.

 

13startupa

jednoroga stasalo u Europskoj uniji unazad godinu dana

U Zagrebu je Antonija Bilić Arar predstavila europskog jednoroga BlaBlaCar, koji nudi uslugu povezivanja vozača i putnika. Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a predstavio je novu knjigu intervjua s uspješnim erupskim startup osnivačima The European Startup Revolution, a Hermes Arriaga predstavio program novog inkubatora zvanog The Inkubator.

Alan Sumina, direktor i osnivač tvrtke Nanobit pojasnio je kako je danas najveći problem startupa i uspješnih tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj pronaći kvalitetne ljude. "Kad bismo mogli zaposliti 15 ljudi u Hrvatskoj, odmah bismo to napravili – ali nema ih", kaže Sumina. Tomislav Bilić iz Inchooa dodao je da je nužno da zajednica sama nastavi graditi ekosustav poput Osijek Software Cityja koji je motivirao mnoge mlade da razmisle o karijeri u IT-u te radi na poboljšanju obrazovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close