Europa postala rasadnik ‘jednoroga’ vrijednih preko milijardu dolara

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2015. u 08:57
Foto: Thinkstock

Kumulativna vrijednost svih europskih tehnoloških kompanija dosegnula je 120 milijardi dolara. Facebook vrijedi 275 milijardi dolara.

Europski kontinent postao je pravi rasadnik tehnoloških kompanija čija vrijednost prelazi milijardu dolara. Prema podacima britanske investicijske banke GP Bullhound koje prenosi Financial Times, lani je u Europi nastalo 13 "jednoroga" – tehnoloških startupova čija je vrijednost prešla čarobnu brojku od milijardu dolara.

To je dosad najveći broj značajnih kompanija na Starom kontinentu. Naime, od 2000. godine u Europi su godišnje u prosjeku nastajale tri kompanije koje su prodane, izlistane na burzu ili koje su investitori vrednovali na najmanje milijardu dolara. No, od travnja prošle godine dolazi do velikog rasta njihova broja zbog priljeva ulaganja u tehnološki sektor. Iako su brojke na prvi pogled impresivne, Europa i dalje zaostaje za SAD-om u "uzgoju jednoroga".

Od lanjskog travnja u SAD-u su 22 tvrtke ušle u to elitno društvo vrednijih od milijardu dolara. Studija pokazuje i da je kumulativna vrijednost svih europskih "jednoroga" stvorenih od 2000. dosegla 120 milijardi dolara. Za usporedbu, Facebook ima trenutnu tržišnu vrijednost od 275 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close