Energetski samoodrživo naselje uz obalu mora

Autor: Luka Vojvodić , 17. kolovoz 2014. u 22:00
PD

Montažne kuće su u potpunosti održive, imaju vlastito solarno napajanje i pročišćivanje vode te minimalno štetno djeluju na okoliš.

Društvena odgovornost i održivost su temelji novog turističkog projekta Eko resort, koji je nastao vođen idejom o održivosti koja se manifestira kroz prostorne, građevinske, ekonomske, sociološke i druge aspekte. Početna pretpostavka je da Hrvatska treba nove, kvalitetne turističke kapacitete, no želja je bila pokazati kako se u prostoru uz samu obalu mora može i treba intervenirati tako da rezultat bude obazriv prema krajoliku uz obostranu korist lokalne zajednice i posjetitelja.

Čitav resort bit će energetski samoodrživ primjenom tehnološki inovativnih rješenja osmišljenih od strane hrvatskih studenata i profesora, dok će sve jedinice unutar resorta, počevši od restorana i sanitarnih čvorova do smještajnih jedinica i jedinica sa zabavnim sadržajem biti u potpunosti  neovisne i samodostatne u energetskom smislu. “Eko resort nudi novi način ljetovanja, uživanje na prirodnim plažama, prehranu s namirnicama iz same okoline koje su uzgajane na ekološki način, a usto potiče lokalno poduzetništvo, integraciju i suživot resorta i lokalne zajednice. Prostorno se ova želja manifestira time što se prostor od 70 metara uz samu obalu ostavlja javno dostupnim, s mnoštvom društvenih i sportskih sadržaja koji se obazrivo uklapaju u postojeću borovu šumu. Na taj način štitimo ono što najviše vrijedi, obalu“, rekao je sudionik projekta Nikola Arambašić.

Bliže obali bile bi postavljene montažne membrain kuće čiji koncept je razvijen od strane tima Sveučilišta u Zagrebu. Membrain kuće su u potpunosti održive, imaju vlastito solarno napajanje, pročišćivanje vode i u potpunosti su izgrađene s ciljem minimalnog štetnog učinka na okoliš. U nastajanju navedenog koncepta održive kuće sudjelovali su i studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Kamp bi nudio i klasična mjesta za kampiranje, s tim što je planirana gustoća mjesta dvostruko manjom nego u standardnim kampovima, te uz samoodrživo solarno napajanje i sustav pročišćivanja vode. U kampu su predviđeni i sadržaji poput edukacijskog centra i vrta mediteranskog bilja u kojem bi posjetitelji mogli učiti o mediteranskim kulturama.

Komentirajte prvi

New Report

Close