Energetski neovisan centar za zaštitu ptica grabljivica

Autor: Marta Duić , 17. ožujak 2015. u 15:13
Da bi bili spojeni na električnu mrežu trebali bi HEP-u uplatiti 220.000 kuna, zato su pronašli jeftinije i praktičnije rješenje

Na ideji radi Grifon tim od četvoro ljudi, u suradnji s tvrtkom Span te Zelenom energetskom zadrugom.

Ideja je krenula zbog nemoći s kojom smo s susreli, naime da bi bili spojeni na električnu mrežu trebali bi HEP-u uplatiti iznos od 220.000 kuna", pojasnio je Goran Sušić iz Grifon centra za zaštitu ptica grabljivica. Nakon sastanka s Matijom Kovačecom iz Zelene energetske zadruge koji je ujedno i direktor tvrtke Conversus i proizvodi kućne vjetroelektrane priča je krenula.

Ubrzo su se uključili i drugi izvođači koji su bili spremni odreći se dijela zarade i volonterski krenuti u priču. Na razvoju ideje radi Grifon tim od četvoro ljudi, u suradnji s informatičarima iz tvrtke Span te članovima Zelene energetske zadruge. Za energetsku neovisnost Grifon centra potrebno je osvijetliti izložbeni prostor, imati stalan pogon za električnog pastira, pogon za električne pumpe za vodu bazena koji ptice koriste za piće i kupanje, za klima uređaja u prostoru za intenzivnu skrb ptica koje stignu na oporavak, te kamera koje moraju biti uključene i danju i noću.

"Uz sve prednosti velikog krova za solarne panele koji bi bili velike površine, trebalo je riješiti i struju za oblačnih i kišnih dana, tijekom dugih zimskih noć, stoga smo pribjegli inovativnom rješenju, točnije cjevastim svjetlarnicima koji u prostoriju 'ubacuju' dnevno svjetlo i postižu veću osvjetljenost prostorije nego što je to vani u tom trenutku, a do posljednjeg segmenta nije bilo teško doći. Mi smo u blizini Senja, a svatko zna da su vjetrovi tamo naši svakodnevni prijatelji. Kako današnja tehnologija omogućava montiranje 'kućnih' vjetroelektrana, to je bila točka na i.

U suglasju ili bolje rečeno sinergiji triju sustava koji iskorištavaju danje svjetlo, sunčevu energiju i energiju vjetra, postali bismo energetski neovisi", kaže Sušić. Potencijalni problemi mogu nastati samo zbog prirode, no i za to postoje rješenja. Projekt uspostave energetske neovisnosti ušao je u finale natječaja Moj zaba start. "Uvjereni smo da će naš projekt postati model za druge slične ustanove, npr. planinarske domove, objekte na otocima. Naš centar posjećuju škole, studenti, volonteri, posjetitelji i svi će imati priliku učiti o održivom korištenju energije – na primjeru koji je pred njima, a ne u teoriji", poručio je Sušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close