Dobra ideja zagrebačkog inovatora: Električni skuter za zabavnu gradsku vožnju

Autor: Marta Duić , 06. srpanj 2015. u 14:59
Zagrebački skuter Streeter nagrađen je na izložbi inovacija u Osijeku te na izložbi inovacija na Tajvanu 2014. godine

Prototip malog električnog skutera Streeter uskoro će ugledati svjetlo dana.

Streeter, mali električni skuter koji se vozi u stojećem položaju, prvenstveno je namijenjen kretanju u urbanim sredinama.

Kako kaže Vladimir Bošnjak, inovator koji stoji iza Streetera, ovo vozilo predviđeno je za prelazak kraćih udaljenosti poput odlaska na posao, u trgovinu ili kafić, čime bi se moglo smanjiti korištenje automobila. Osim što služi kao prijevozno sredstvo zamišljen je i da pruži dozu zabave u vožnji jer je kretanje u naginjujućem modu poput skijanja. "Cijela stvar je počela kao hobi uradak, nešto čime sam u slobodno vrijeme zadovoljavao svoju potrebu za kreativnošću. Tijekom rada na projektu uvidio sam potencijal koji izlazi iz sfere hobija, a sama ideja za Streeter javila s još u ranoj mladosti, no nisam se aktivno bavio njome", kaže Vladimir Bošnjak. Iako do sada još nije ciljano promovirao projekt, kontaktiralo ga mnogo ljudi, uglavnom pojedinaca zainteresiranih za kupnju, a postoji i interes za proizvodnju.

Bošnjak tvrdi da je bilo i uspona i padova, kao i trenutaka kad je projekt bio na čekanju, ali osjećaj pobjede i ponosa prilikom prve vožnje je nešto što se ne može opisati. Rad na projektu još uvijek traje, trenutno se priprema pretproizvodni prototip. "Relativno je malo ljudi imalo priliku isprobati Streeter u vožnji pa se većina reakcija temeljeni samo na vizualnom doživljaju demonstracije vožnje ili dizajna, ali unatoč tome ne ostavlja ljude ravnodušnima i velika većina komentara je izrazito pozitivna. Naravno, bilo je tu i primjedbi da ovakvo vozilo nema svrhu jer već postoje bicikli, da ovakav tip vozila potječe pretilost, da bi samo lijen čovjek takvo što vozio, ali to prihvaćam kao normalno jer svatko gradi mišljenje na temelju činjenica koje su mu poznate, tako da bi pravu ocjenu mogao dobiti jedino od korisnika kada Streeter uspije izaći na tržište", kaže Bošnjak.

Streeter je prvi put predstavljen na izložbi inovacija u Osijeku u studenom 2014. te na izložbi inovacija na Tajvanu u prosincu 2014. i na obje je dobio zlatnu medalju i priznanja. "Izlaganje na međunarodnim izložbama je idealan način da se ideja promovira i potvrdi potencijal. Ove godine planiram predstaviti novi prototip Streetera na Tajvanu", kaže Bošnjak.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Lijepo, samo malo vece straznje kotace, unajmit platiti industrijskog dizajnera s iskustvom da razradi izgled i bit ce nesto od toga.

[emo_palacg]

New Report

Close