Kreirala ekološku posteljinu od kukuruzne komušine, kupci pokazali velik interes

Autor: Božica Babić , 26. rujan 2014. u 16:44
Mina Petra Petričec iznenađena je velikim zanimanjem kupaca za proizvode od kukuruzne komušine

Komušinu su uz Savu brale članice socijalne zadruge iz Bjelovara, a posteljinu i posoblje sašila je zagorska obiteljska tvrtka Montex.

Etnodizajnerica Mina Petra Petričec dugoj listi projekata u kojima već niz godina njeguje izvornost i bogatstvo hrvatske kulture, etnobaštine te starih običaja, znanja i vještina, od kojih je mnoge moguće razgledati u kući "Materina priča" na zagrebačkoj adresi u Preradovićevoj ulici, dodala je i ekološku posteljinu i posoblje izrađenu od kukuruzne komušine pod brendom Lijepa naša Sava.

Novi autorski uradak Mine Petre nastao je uz potporu dijela između 56 partnera okupljenih oko društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava, kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite rijeke Save, oživljavanje njezinih turističkih i gospodarskih potencijala na temeljima održivosti, te očuvanje bogate tradicijske kulture i baštine uz nju. Projekt je 2008. pokrenula Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji s tadašnjim Ministarstvom regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save.

Ova jedinstvena kolekcija, ističe autorica, izrađuje se od prirodnoga ekološkog materijala domaćega podrijetla – komušine, koja je zapravo biološki ostatak u proizvodnji kukuruza. Komušinu su, otkriva, uz naravno isplaćeni honorar, rukama brale članice socijalne zadruge iz Bjelovara "Pružimo ruke" i to na poljima duž obale Save od zagrebačkog predgrađa sve do Županje. Uslugu šivanja radi mala obiteljska tvrtka Montex čije je sjedište u zagorskom gradiću Sveti Križ Začretje. I svojom novom inicijativom, ne skriva osobno zadovoljstvo Mina Petra, uspjela je složiti mozaik koji svjedoči veliki potencijal za održivi razvoj naših ruralnih prostora, danas ugroženih i ekonomski i demografski.

Osim što se u proizvodnji koristi potpuno prirodni ekološki materijal, otvorena je nova niša za zapošljavanje stanovništva u proizvodnji koja ne zahtijeva velika ulaganja, a istodobno daje golem doprinos održivom razvoju uz očuvanje okoliša. Puls tržišta i interes kupaca za proizvode od komušine Mina Petra je iskušala već jučer na zagrebačkoj akciji Kupujmo hrvatsko. Ostala je, kaže, iznenađena ne samo znatiželjom već i golemim interesom publike za kupnju proizvoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

…a kako dobro…i ja bih voljela takav jastuk…lijepo bi mi žuborio dok bi spavala…[emo_smijesak]

New Report

Close