Eko pelene od bambusa za višekratnu upotrebu

Autor: Luka Vojvodić , 25. kolovoz 2014. u 22:01
Sonja Dakić i Violeta Matijević krenule su prije šest godina u pothvat proizvodnje pelena od bambusa

Pelene od bambusa dva do tri puta jeftinije su od običnih jednokratnih pelena, a istovremeno ne proizvode nikakav otpad.

Beograđanke Sonja Dakić i Violeta Matijević krenule su prije šest godina u pionirski pothvat proizvodnje pelena od bambusa, koje su već četiri godine prisutne na srpskom tržištu.

Kapaciteti male radionice veći su od trenutne potražnje, no to ne obeshrabruje pošto sve više roditelja za svoju djecu izabire nove pelene. Sve je započelo kada je Sonjina kćer Zara s dva mjeseca starosti dobila na poklon pelene od bambusa. Kad ih je prerasla, roditelji su krenuli u potragu za novima, no bile su nepoznanica na srpskom tržištu. Nisu ih mogli naručiti iz inozemstva, no pronašli su ih u Hrvatskoj, nakon čega su došle na ideju da ih same proizvode. Još za vrijeme porodiljnog dopusta Sonja i njezina kuma Violeta koja je tada imala prodavaonicu opreme za djecu krenule su u poduzetničku avanturu. Uložile su vlastita sredstva u nabavku materijala, strojeva za proizvodnju, angažirale djelatnice koje će na njima raditi i pokrenule poslovanje u Sonjinoj kući. Pelene od bambusa su višestruko perive, njihova je upotreba identična korištenju jednokratnih pelena, osim što ih se poslije upotrebe umjesto u otpad odlaže na pranje.

Napravljene su od bambusa koji posjeduje antibakterijska svojstva, što znači da nema osipa, alergija i infekcija. Njihova upotreba dva do tri puta jeftinija je od jednokratnih pelena. Istovremeno, ne proizvode nikakav otpad, stoga je prije dvije godine Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije DajDaj pelenama dodijelilo Eko znak. Time su postale prvi tekstilni proizvod u Srbiji s eko obilježjem. "Bio je veliki izazov dovesti pelene od bambusa u Srbiju. Obično svi pomisle na stare tetra pelene koje su naše majke koristile za nas, prokuhavale i glačale čitavog dana. Upravo zato se trudimo da što više ljudi vidi kako one izgledaju, kako se koriste i da saznaju o svim njihovim prednostima" rekla je za portal eKapija Sonja Dakić.Za jednu bebu je dovoljno oko 20 platnenih pelena od bambusa. Ukoliko se održavaju prema uputama jedan paket platnenih pelena može koristiti i dvoje ili troje djece. Prodaju se u pakiranjima od dvije ili pojedinačno, cijena ovisi o modelu, a kreće se od 64 do 107 kuna po komadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close