Eco-sandwich za bolju energetsku učinkovitost

Autor: Marta Duić , 17. prosinac 2014. u 22:01
Koprivnica, vodeći grad u Hrvatskoj za energetsku učinkovitost, pokazao je najviše zanimanja za domaći Eco-sandwich

Eco-sandwich nastao je suradnjom Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta, te tvrtki Beton Lučko, Knauf Insulation i EURCO.

Eco-sandwich je nastao zbog svijesti o problemu prevelike potrošnje toplinske energije za grijanje i hlađenje te zbog negativnog utjecaja koji to ima na okoliš.

Usto, prisutan je i problem iskorištenja prirodnih resursa uz istovremeno nagomilavanje građevinskog otpada kao i onog iz rušenja u kojem leži golem potencijal ponovne upotrebe. Primjenjujući načela održive gradnje i energetske učinkovitosti, sustav Eco-sandwich nastao u suradnji hrvatskih znanstvenih institucija (Građevinski fakultet i Arhitektonski fakultet) i industrije (Beton Lučko, Knauf Insulation i EURCO) koji su tržištu ponudili inovativan proizvod.

"Eco-sandwich paneli predstavljaju poboljšanje u odnosu na postojeće zidne panele jer se njima omogućuje brza i kvalitetna gradnja niskoenergetskih zgrada, te predstavlja sofisticirano tehnološko rješenje za energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrada, koje omogućuje obnovu zgrada uz korištenje recikliranog građevinskog otpada i otpada od rušenja", pojasnili su ideju iz Betona Lučko.Sastoji se od dva sloja betona koji su međusobno povezani rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika, a pri proizvodnji je 50% od ukupne količine tzv. agregata potrebnog za izradu betona zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada.

Unutarnji, nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke. Kao toplinsko izolacijski materijal koristi se novorazvijena mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose tehnologije koja koristi prirodne smole kao vezivo. "Zahvaljujući koeficijentu prolaska topline Eco-sandwich zidnih panela u mogućnosti su postići i najstrože energetske standarde za brzu izgradnju niskoenergetskih i gotovo nula energetskih zgrada, odnosno obnovu postojećih zgrada. Najveći interes za prvu aplikaciju je pokazao grad Koprivnica kao vodeći grad za energetsku učinkovitost i upravljanje energijom u Hrvatskoj. Iz regije zainteresiranost je pokazalo nekoliko tvrtki iz Srbije i Crne Gore. Također smo dobili i upit iz Francuske", pohvalili su se iz Betona Lučko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close