Crtaći alat koji likovno izražavanje čini prirodnim

Autor: Marta Duić , 16. siječanj 2015. u 17:27
Boya bojice ne ostavljaju trag na rukama, što se pokazalo kao velika prednost kada su djeca u pitanju

Industrijska dizajnerica Maja Mesić osmislila je Boya bojice, koje se danas mogu kupiti u 50-tak trgovina u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Obične boje za crtanje kakve poznajemo danas, u formi štapića, ograničavaju likovno izražavanje.

Boya bojice za crtanje su alat, odnosno sredstvo za crtanje koje zbog svoje forme omogućavaju prirodni i ekspresivni pristup crtanju. One su novi inovativni crtaći alat, lako prilagodljiv svakoj ruci, a zglobu omogućavaju bezbroj pokreta i položaja što se izravno odražava na kvalitetu i mogućnosti crtanja. "Boye su nešto između suhe i voštane pastele, dovoljno podatne da se mogu miješati boje na papiru, a opet ne ostavljaju trag na rukama, što se pokazalo kao velika prednost kada su djeca u pitanju", tvrdi Maja Mesić, industrijska dizajnerica koja ih je osmislila.

Mesić kaže da je ideju dobila još dok je studirala. "Kako i sama crtam, odlučila sam se okrenuti prema tom pravcu. Za početak sam doslovno tekstualno opisivala potrebe i probleme u crtanju, te stvarala stav o tome kako bi trebalo funkcionirati to što želim postići, nakon čega su krenule skice, modeli i sve ostalo", tvrdi Maja Mesić. Iako je bojice samostalno osmislila još na trećoj godini fakulteta, puni zamah u realizaciji projekt je dobio 2008. godine nakon što je nagrađen Red Dot nagradom u kategoriji koncepta. Trenutno se bojice mogu kupiti u oko 50 trgovina u Hrvatskoj i Budimpešti, a trenutni rast prodaje koji bilježe iz mjeseca u mjesec je oko 15 posto zimi, a ljeti još više, oko 25 posto. Boya bojice ušle su u finale Zaba Starta u kategoriji Moja kreativna crta. 

U dvije godine koliko su u prodaji, prodalo se preko 7500 različitih pakiranja Boya, najviše onih koja sadrže četiri boje (primarne i crnu), dok je trenutno najprodavaniji artikl pakiranje od šest boja koji uključuje primarne i sekundarne boje. Kao hrvatski proizvod prepoznate su na tržištu i nagrađivane više puta, Red Dot nagradom, nagradom Mikser te sredstvima iz Zaklade Izvorno Hrvatsko. Mogu se kupiti u hobby art dućanima poput Take me home, Dizajnholik, nekim knjižarama i na drugim lokacijama poput Home Sweet Home trgovina. U budućnosti se Maja Mesić želi baviti razvojem novih proizvoda i izlaskom na strano tržište. "Voljela bih da moj uspjeh bude inspiracija svima koji se još nećkaju oko svojih vizija, jer nam upravo ovakvih priča nedostaje˝, zaključila je Mesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close