Crowdfundingom hrvatski projekti došli do 10 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2015. u 22:00
Hrvoje Prpić za Trillenium prikupio 2,5 mil. kn/ A. Magzan/PIXSELL

U posljednje dvije godine iz Hrvatske je na crowdfunding kampanje išlo 46 projekata, od kojih je 16 bilo jako uspješno.

Crowdfunding je sve popularniji način grupnog financiranja različitih projekata putem specijaliziranih internetskih platformi i ove bi godine na globalnoj razini mogao dosegnuti 34 mlrd. dolara ili pet puta više nego u 2013., a očekuje se da bi to u 2017. moglo biti oko 90 mlrd. dolara. Istaknuto je to na prvoj regionalnoj Zagreb crowdfunding konvenciji koja je okupila više od 250 sudionika.

"Crowdfunding ostvaruje najveće iznose, oko trećine ukupnih ili oko 10 mlrd. dolara, u SAD-u, dok se u Europi ove godine očekuje tek oko 3,3 mlrd. eura. To znači da ima još velikog potencijala za takve načine, kao i u Hrvatskoj, gdje se to mjeri tek s najviše desetak uspješnih kampanja i financiranih projekata s manje od 10-ak milijuna kuna", naglasila je pomoćnica ministra poduzetništva Zdenka Lončar. Za jači razvoj tog načina financiranja u EU potrebna je i zakonska regulativa koju zasad ima tek nekoliko  zemalja, dok je Hrvatska još "rezervirana", što ne znači da neće uskoro krenuti u to reguliranje.

"U posljednje dvije godine iz Hrvatske je na različite internetske platforme i crowdfunding kampanje išlo 46 projekata, od kojih je 16 bilo izrazito uspješno, među kojima se ističe Trillenium Hrvoja Prpića, koji je tim putem pribavio više od 2,5 mil. kn. Očekujemo da će dobre rezultate postići i državna kampanja za program StartCo, koja kreće 18. rujna, u sklopu koje će se malim i srednjim tvrtkama dijeliti 'vaučeri' od 8000 kn kao potpora", najavila je Lončar. Za to je predviđeno oko 8 mil. proračunskih kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close