Češka J&T banka prva ulaže u startupe

Autor: Bernard Ivezić , 30. kolovoz 2015. u 22:00
Marius Starcke, Ana Paula Cusolito, Antonio Šeparovic i Adam Kočik/Sanjin Strukić/PIXSELL

Za ‘Pioneers of the Balkans’ prijavilo se oko 200 startup-ova. Najviše ih je iz Srbije (40%), slijedi po četvrtina prijava iz RH i Makedonije.

Češka J&T banka, koja je lani kupila varaždinsku Vaba banku, prva je veća financijska grupa koja planira značajno investirati u startupe u Hrvatskoj.

Njezin investicijski dio J&T Ventures objavio da će s pobjednikom startup natjecanja "Pioneers of the Balkans", koje će se održati početkom prosinca u Zagrebu, pregovarati o investiciji od 200 tisuća eura, odnosno milijun i pol kuna. Uz J&T Ventures za pregovore s pobjednikom natjecanja koje su pokrenuli Svjetska banka i Europska komisija zainteresiran je i austrijsko-američki sjemenski fond Speedinvest. Adam Kočik, predstavnik fonda J&T Venture, kaže da su već podržali startupe u Češkoj i Slovačkoj.

"Uvjeren sam u uspjeh ovog startup natjecanja jer znam da u državama nastalim iz bivše Jugoslavije postoji dobra intelektualna i ICT infrastruktura te da su ljudi dobro potkovani u tehničkim znanjima, posebno informatici i matematici", kaže Kočik. Kako navode organizatori, dosad se za natjecanje prijavilo više od dvjesto startupova, najviše, oko 40 posto, iz Srbije, gdje će u studenome biti održano polufinale. Slijedi po četvrtina prijava iz Hrvatske i isto toliko iz Makedonije, a ostatak se odnosi na Kosovo i Crnu Goru.

Ana Paula Cusolito iz Svjetske banke ističe da oni na taj način želi dati potporu malom i srednjem poduzetništvu u regiji. Organizatori dodaju da su produljili rok za prijavu startupa do 4. rujna 2015. godine, a natjecateljima nude i susrete s predstavnicima stotinjak drugih VC fondova, među kojima će biti i J&T Venture i Speedinvest. Natjecanje "Pioneers of the Balkans" tijekom prošlog tjedna predstavilo se u Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Podržao ga je Zagrebački inkubator poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close