Bivši nogometaš otvorio tvrtku, čak šest ‘anđela’ investiralo u ideju

Autor: Marsela Glavina , 21. studeni 2012. u 12:26
Ivan Ilečić

Once sport d.o.o. tvrtka je koja se bavi analizom i obradom nogometnih utakmica te prikazom podataka na Once football aplikaciji za iPad i iPhone uređaje.

Once sport d.o.o. tvrtka je koja se bavi analizom i obradom nogometnih utakmica te prikazom podataka na Once football aplikaciji za iPad i iPhone uređaje. Aplikacija je primarno namijenjena trenerima i analitičarima te im služi za analizu njihovog tima i protivnika. Ali također imamo poslovne modele za igrače, scoute, medije te fanove na koje se tvrtka želi fokusirati u budućnosti zbog velikog tržišta. 

Sjedište tvrtke je Zagrebu, a tvrtka je osnovana u ljeto prošle godine. Osnivač tvrtke je Ivan Ilečić, bivši profesionalni nogometaš, a danas je analitičar za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Kako je cijelo vrijeme vezan uz nogomet imao je potrebu za takvim alatom, a kako ga nije bilo na tržištu odlučio ga je sam napraviti. Izvedba projekta zahtijevala je veća financijska sredstva te se obratio poslovnim anđelima za financiranje. Čak njih šest odlučilo je investirati u ideju.

Dalibor Čvek je bio tajnik Hrvatske mreže poslovnih anđela, te je paralelno počeo raditi u Once sportu. Kako je projekt došao do određene razine razvoja, bilo je potrebno razdvojiti prodaju i razvoj proizvoda od ostatka firme. Sada se Ilečić bavi razvojem i prodajom, dok je Čvek zadužen za vođenje ostatka poslovanja. Tvrtka također ima petero operatera koji analiziraju nogometne utakmice, a još troje ih je na obuci. Developerski dio je outsourcan jer je bilo nemoguće naći tako kvalitetne programere, priča nam Čvek.

Razvoj hrvatske startup scene

"Hrvatska startup scena se u zadnje vrijeme jako razvila. Startup srijede, Cixes Fridays, Tech Meetupovi, osnivanje prvog co-working spacea, udruga Hrvatske mreže poslovnih anđela te uspjesi Farmerona, Shoutema, WhoAPI kod dobivanja vanjske investicije su znatno doprinijeli razvoju i popularizaciji startup scene. Mislim da danas mladi poduzetnici imaju dovoljno prilika za realizaciju svojih ideja, samo trebaju imati kvalitetan tim i naporno raditi, a ako i ideja nije dobra, kvalitetan tim će to brzo shvatiti i pivotirati", kaže Čvek.

'U inozemstvu je lakše poslovati'

Pitamo ga hoće li uskoro zapošljavati, pa nam kaže kako će kroz par mjeseci trebati operatere za obradu, a plaća će ovisiti o više faktora poput kvalitete i brzine rada.

Osim u Hrvatskoj, tvrtka posluje i u inozemstvu. "U inozemstvu i u Hrvatskoj ima raznih ekstrema, tako da se ne može generalizirati, ali u pravilu je sa inozemnim klijentima 'lakše' poslovati", kaže Čvek.

Što bi poručio mladim poduzetnicima koji tek pokreću biznis? "Malo spavanja, netoworking i naporan rad se uvijek isplati u dužem vremenu".

Komentari (1)
Pogledajte sve

jel’ to ona ipad aplikacija na temelju koje Čačić tvrdi da su ravnopravni protivnicima i da imaju više dodavanja nego Barcelona? [emo_namigusa]

New Report

Close