BiH farma kuna proizvodi krzno za SAD i Dansku

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2014. u 22:01
Na ideju da u BiH pokrene uzgoj kuna Amela Begović došla je u Švedskoj gdje je njezin suprug radio na sličnoj farmi

Visokokvalitetno krzno kuna vrlo je popularno diljem svijeta, najveći proizvođač je Danska, dok ga najviše otkupljuju Kina i Rusija.

Farma kuna, prva takve vrste u Bosni i Hercegovini, uspješno posluje u mjestu Podgrab na Palama, u blizini Sarajeva.

Kune se uzgajaju zbog cijenjenog visokokvalitetnog krzna koje je je vrlo popularno diljem svijeta, a najveći otkupljivači su Kina i Rusija.Amela Begović, vlasnica farme, na ideju da u BiH otvori uzgajalište kuna došla je u Švedskoj gdje je njezin suprug deset godina radio na sličnoj farmi kuna. Samo prošle godine u Švedskoj je otvoreno oko 120 novih farmi kuna. Ta zemlja je treća na svijetu po uzgoju kuna, dok je prva Danska koja ima i najkvalitetnija krzna.Alma Begović na svoj farmi kuna trenutno ima oko 4300 mladih kuna, plus ženke.

"Prošle zime ostavila sam 750 ženki tako da su okotile oko 3500 mladih i zo je vrlo dobar prosjek. Sljedeće godine očekujem oko 6000 mladih", rekla je Begović za Anadolu Agency. Na farmi žive kune u crnoj, bijeloj i smeđoj boji. Na tržištu su kune vrlo tražene, cijena krzna kune kreće se od 40 do 200 konvertibilnih maraka (od 156 do 780 kuna), ovisno o kvaliteti. Cjelokupnu proizvodnju krzna kuna farma Amele Begović izvozi u Sjedinjene Američke Države i Dansku, dok se u BiH ne prodaje ništa, iako je u toj zemlji smještena proizvodnja.Uspješna priča o farmi kuna postala je moguća uz pomoć kreditne linije turske vlade čija sredstva su u BiH korištena za razvoj poljoprivrede, stočarstva i ruralnog turizma, a dobilo ga je oko dvije tisuće pojedinaca i više od 300 tvrtki.

"Kredit sam dobila prošle godine u ožujku, podigla sam oko 100 tisuća konvertibilnih maraka. Gotovo sva sredstva sam uložila u farmu i zadovoljna sam tim kreditom", rekla je Begović. Kune se pare u ožujku i već početkom travnja počinju dolaziti mladi koji se hrane i uzgajaju do studenoga, kada se od njih uzimaju krzna. "Kune se cijeli dan igraju ili spavaju. Krvoločne su životinje tako da nije preporučljivo da ih se dira", objasnila je Begović."U BiH su, u međuvremenu, proradile još dvije farme kuna, moja je bila prva koja je otvorena pa su od nas životinje počeli uzimati i ostali", navela je Amela Begović. Kaže da mnogo ljudi dolazi posjetiti njezinu farmu kuna, raspitujući se o detaljima toga posla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close