Berlin konkurira Londonu za titulu lidera europskog startupa

Autor: Bernard Ivezić , 07. siječanj 2014. u 21:10
Berlinska startup scena buja i zbog vrlo povoljne stanarine/FOTO

U Berlinu su startup akceleratore otvorili Google i Microsoft, a investiraju i fondovi iz Silicijske doline.

Berlin se počeo natjecati s Londonom za titulu glavnog europskog startup sjedišta.

Ne samo da je Angela Merkel lani obišla tehnološke parkove u njemačkoj prijestolnici i startupe opisala kao "katalizatore rasta cijele njemačke industrije", nego su u berlinsku startup zajednicu počele pristizati i investicije iz SAD-a.U Berlinu su startup akeceleratore otvorili Google i Microsoft, a poznati investitori i venture capital fondovi iz Silicijske doline napravili su prve veće investicije. Bill Gates je uložio 193 milijuna kuna u ResearchGate, uslugu koja povezuje istraživače diljem svijeta. VC fond Sequoia Capital je uložila 105 milijuna kuna u popularnu to-do aplikaciju Wunderlist, a Union Square Ventures 38 milijuna kuna u Football App, mobilnu aplikaciju koja ima 12 milijuna korisnika.

Osim snažne političke podrške i ekosustava koji okuplja više od 2500 startupa stručnjaci tumače da je glavni poticaj bujanju berlinske startup scene vrlo povoljna stanarina. U središtu grada može se pronaći garsonjera za 450 eura mjesečno, a poslovni prostor za četiri eura po kvadratu.Google u Berlinu gradi startup campus "The Factory" koji se prostira na 16 tisuća kvadrata i uključuje ne samo poslovni prostor već i apartmane, teretanu, restorane i druge sadržaje. Microsoft je već otvorio svoj Venture Accelerator Berlin u samom središtu grada. I nisu jedini koji su uključili u razvoj infrastrukture za razvoj poduzetništva temeljenog na tehnologiji i inovacijama.

Deutsche telekom je otvorio akceleratoe Hub:raum, Telefonica Wayru Berlin, Axel Springer otvorio je Plug & Play Accelerator. No, tu je još i niz manjih i većih poslovnih inkubatora i akceleratora koji potiču razvoj startup zajednice kroz prostor, mentorstvo, početne investicije i umrežavanje. Neki od njih su primjerice: MakeAStartup, YouIsNow, Founderslink, Berlin Startup Academy, Startupbootcamp,  FoundFair, Betahaus, V-Check, Founders Institute Berlin i German Silicon Valley Accelerator.Kao rezultat takvog razvoja pojavili su se projekti koji pružaju potporu startupima, a jedan od njih je i Berlinstartups.com, geolokacijska usluga pomoću koje možete pronaći startupe u Berlinu te nove inicijative poput Berlin Hardware Acceleratora.

Komentirajte prvi

New Report

Close