Barem će se 15 startupa i 50 tvrtki početnica financirati iz ESIF-a

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. srpanj 2018. u 22:00
Mandatni rukovoditelj EIF-a Stefan Tzalov, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Do 13. kolovoza javni poziv za upravitelja fonda.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) u Zagrebu je u srijedu predstavljen ugovor potpisan s Europskim investicijskim fondom (EIF) na osnovu kojega je dogovoren plasman novog financijskog instrumenta, ESIF Fonda rizičnog kapitala. Iz programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u njega je ‘preliveno’ 35 milijuna eura za razvoj poduzetništva iz tehnološkog i inovacijskog sektora.

“Partnerski odnos Fonda rizičnog kapitala i poduzetnika bit će dodatno nadograđen poduzetničkim akceleratorom. Time su poduzetnicima osigurani sigurnost, znanje i iskustvo – preduvjeti uspješnog održavanja na tržištu”, poručila je ministrica MRRFEU Gabrijela Žalac. Korisnicima, poduzetnicima – početnicima te tvrtkama u zrelijim fazama koje nisu na burzi, novac će na raspolaganju biti od 2019. Do 13. kolovoza otvoren je javni poziv za odabir upravitelja fonda koji će, između ostalog, prikupljati i dodatni kapital i akumulirati ga u fondu, pojasnio je mandatni rukovoditelj EIF-a Stefan Tzalov. Istaknuto je i da se očekuje financiranje barem 50 novih poduzeća i 15 startupa, a od pratećih efekata i povećanje interesa za ulaganje u Hrvatsku, veći broj poslovnih anđela i poboljšanje poduzetničke klime.

 

35milijuna

eura u fondu rizičnog kapitala za tehnološka i inovativna poduzeća

“ESIF financijski instrument pokazuje kako EIF može pridonijeti učinkovitoj i djelotvornoj primjeni strukturnih fondova u osiguravanju rizičnog kapitala u ranoj fazi razvoja malim i srednjim poduzetnicima s visokim potencijalom rasta te poticati razvoj nacionalnih sustava za kapitalna ulaganja“, kazala je glavna tajnica EIF-a Maria Leander.

Komentirajte prvi

New Report

Close