Baggizmo lansirao prvi pametni novčanik na svijetu: Žiroskop, brzinomjer i LED svijetla samo su neke od posebnosti

Autor: Bernard Ivezić , 14. lipanj 2017. u 07:42
Možete saznati je li tko 'kopao' po novčaniku

Domaći brend opet na Kickstarteru, donatore mame Wisewardom – lisnicom koja otkriva krivotvorine.

Baggizmo je lansirao Kickstarter kampanju za prvi pametni novčanik na svijetu Wiseward. Cilj hrvatskog tima, koji je prije dvije godine napravio prvu domaću dizajnersku crowdfunding kampanju, je ponoviti uspjeh i prikupiti 35 tisuća dolara donacija.

Ladislav Jurić, voditelj tima Baggizma kaže da s novim projektom žele pokazati tehnologiju i dizajn s kakvim se konkurencija nije usudila raditi. Dizajnerski gledano, Wiseward je klasičan prijeklopni, minimalistički novčanik koji dolazi u šest boja i može zaprimiti 15 kartica. No, ovaj novčanik ima bežično punjenje kako bi u mraku mogli pomoću LED lampi u raznim bojama izvaditi točno onu karticu ili pak novčanicu koju tražite.

Usto sadrži i UV lampu za provjeru da li je novčanica krivotvorena. Wiseward se pomoću Bluetooth tehnologije spaja na mobitel te vlasnika zvučnim alarmom upozorava da je ili zaboravio novčanik ili mu ga netko pokušava ukrasti. Dodatno, novčanik je opremljen žiroskopom, brzinomjerom i magnetskim senzorom pomoću kojih vlasnik može utvrditi što se s njegovim novčanikom radilo dok nije bio u blizini."Vlasnik može saznati da li je netko otvarao novčanik, kopao po njemu, premještao ga i slično", kaže Jurić.

Dodaje da novčanik usto dolazi s RFID zaštitom za deset kartica, kako ih se ne bi moglo skenirati bez znanja korisnika, te s pet utora koji se mogu koristiti da se kartice skeniraju bez otvaranja novčanika. Wiseward sadrži NFC čip kojeg vlasnik preko mobilne aplikacije može i programirati. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svijetlit će malo jače od LED reflektora[/url] na 220V

New Report

Close