Atomico je stavio Hrvatsku na startup kartu, osnivači Seedcampa već traže projekte kod nas

Autor: Bernard Ivezić , 08. prosinac 2017. u 13:00
Carlos Eduard Espinal, suosnivač i partner u Seedcampu/ Goran Stanzl/PIXSELL

Seedcamp, u kojem je investitor i Atomico, do sada je godišnje radio 20 investicija, a u jugoistočnoj Europi ima 18 ulaganja od čega i tri u Hrvatskoj

Tjedan dana otkako je najveći europski startup fond Atomico, težak 765 milijuna dolara, u svom izvješću The State of European Tech otkrio da Hrvatsku ima na svom radaru, u Zagreb je došao Seedcampov Carlos Eduard Espinal.

Atomico je, naime, naveo da je prema njegovim informacijama u startupe u Hrvatskoj od 2012. do 2016. uloženo prijelomnih 100 milijuna dolara. Hrvatska se tako našla u užem društvu potencijalnih europskih startup meka. Carlos Eduard Espinal i Reshma Sohoni osnivači su britanskog akceleratora i sjemenskog fonda Seedcampa, prvog izvana koji je prepoznao prilike za investicije u startupe u Hrvatskoj. Espinal je, naime, od 2010. do 2014. intenzivno u Hrvatskoj tražio startupe u koje bi Seedcamp investirao. Organizirao je u Zagrebu prve hackchatone i to davno prije nego su dosegli današnju popularnost i radio prve radionice na kojima se mentoriralo hrvatske startupe, također vrlo popularne danas.

Među inima, tako je upoznao osnivače GIS Clouda, Teddy The Guardiana, Farmerona i WhoHacka. Ni ovoga puta Espinal u Hrvatsku ne dolazi praznih ruku. U četvrtak je u Zagreb doputovao na završnicu konferencije Digitalna karijera, koju organizira Netokracija, a usto će tražiti i startupe u koje može investirati. Njegov Seedcamp sada teži 46 milijuna eura i planira se dodatno povećati početkom iduće godine, a jedan od investitora mu je i upravo Atomico. 

"Veselim se što ću u Hrvatskoj vidjeti mlade talente koji žele razvijati startupe, što ću ponovo vidjeti neke od osnivača u koje je Seedcamp već uložio, njihove postojeće i nove projekte, kao i neke nove prilike, jer s novim, većim fondom mi smo ponovo u potrazi za hrvatskim startupima u koje bi ulagali", kaže Espinal. Navodi da su do sada godišnje radili 20 investicija, a da u jugoistočnoj Europi imaju 18 investicija od čega i tri u Hrvatskoj.

 

31 tisuća

programera trenutačno je u Hrvatskoj, prema Atomicu

Navodi da po prvom modelu planiraju umjesto prijašnjih 50 tisuća funti ulagati 100 do 150 tisuća funti. To će raditi sami. Uz mogućnost da taj iznos izvanredno povećaju do 200 tisuća funti. Usto, ulazit će u zajedničke investicije kao vodeći investitor u dogovoru s poslovnim anđelima i VC fondovima. U tom slučaju, kaže, radit će investicije od 400 tisuća pa sve do dva milijuna funti. "Investiranje u startupe se u proteklih sedam godina jako izmijenilo. Znam da danas svi pričaju da žele biti poput Silicijske doline, ali vjerujte mi, ne želite! Danas sjedište startup svijeta nije u Silicijskoj dolini već u San Franciscu", kaže Espinal. Pojašnjava da je Silicijska dolina jedno vrijeme bila najaktivnija, jer su tamo bile tvrtke koje su proizvodila mikročipove i drugu tehnologiju.

No, u međuvremenu cijene najma pretvorile su Silicijsku dolinu u pogodnije mjesto za shopping nego za vođenje startupe. Navodi da kad su startupi otišli u San Francisco to su morali učiniti i veliki VC fondovi. No, to je, pojašnjava, tek dio priče. Dodaje da je startup scenu u Portugalu podigla konferencija Web Summit. Slično se dogodilo u Rumunjskoj, ali tamo je cijeli IT dobio i porezne olakšice. Porezne olakšice potaknule su razvoj scene poslovnih anđela i VC fondova i u Velikoj Britaniji. Interes industrije za inovacijama, poput banaka u Velikoj Britaniji, omogućio je da se London pretvori u sjedište fintecha. U nordijskim državama uspjeh Rovia i Supercella te konferencija Slush potaknuli su jaku gaming scenu. No, ističe, to ne treba doslovno kopirati.

 

765 milijuna

dolara težak je najveći startup fond Atomico

"Ključ uspjeha je u tome da budete drugačiji, jer nitko tko je doslovno kopirao model Silicijske doline nije uspio postići i takav uspjeh, ali da, postoje mnogo stvari koje vam u tome mogu pomoći", kaže Espinal. Seedcamp, čiji je najveći uspjeh TransferWise te koji je od 250 investicija imao 22 vrlo uspješna exita, kaže Espinal, i dalje planira podupirati razvoj lokalnih startup ekosustava. Navodi da su sada još više na raspolaganju osnivačima startupa, ali i spremni na suradnju s lokalnim fondovima poput South Central Venturesa.

Navodi da je uloga Seedcampa danas da bude i pomoć u ranoj fazi razvoja, ali i most prema investitorima koji raspolažu s milijardom i više investicijskog kapitala. Seedcamp se, pojašnjava, neće izravno baviti tim poslom, ali će pomoći svojim startupima. U Hrvatskoj, kaže, vidi da je startup ekosustav značajno napredovao. Dio zasluga pripisuje vrlo kvalitetnom tehničkom znanju. Prema podacima Atomica, u Hrvatskoj trenutačno ima 31.812 programera.

Oni su, kaže, ti koji mogu razviti rješenja koja će imati svoje mjesto pa čak možda i konkurirati proizvodima pet globalno najvećih igrača, među inima Facebooka i Googlea. Dodaje da se nove prilike traže u snažnom razvoju umjetne inteligencije i blockchaina te da su danas ključ uspjeha podaci i vertikalne aplikacije. No, ne isključuje ni to da se pojavi neki novi Facebook ili neka revolucionarna igra. "Startupi su danas posvuda, jer inovacije nastaju posvuda. Pristup informacijama i tehnologiji se demokratizirao. Seedcamp zato traži startupe posvuda, a Hrvatska nam je zanimljiva, jer kako navodi i Atomico, ovdje imate vrlo mnogo tehničkih talenata, a oni su danas baza za inovacije", zaključuje Espinal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close