Aplikacija koja turiste vodi kroz povijest Sarajeva

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2014. u 22:01
Na 21 lokaciji postavljene su naljepnice s QR kodovima koje treba skenirati kako bi se pristupilo sadržajima/D. Urukalović/PIXSELL

Virtualni vodič mogu koristiti svi vlasnici smartphonea preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima.

Sarajevska tvrtka AD Consulting, na čelu sa Muhamedom Ljevakovićem, razvila je aplikaciju za projekt Virtualni vodič koja na mobitelima predstavlja povijest i kulturu najstarije sarajevske općine – Stari Grad.

Do sada je projekt u potpunosti implementiran u Kuala Lumpuru u Maleziji, a Sarajevo je prvi europski grad koji je uveo tu tehnologiju. Nakon sarajevskog Starog Grada na redu su drugi veliki centri među kojima je i Istanbul. Virtualni vodič mogu koristiti svi vlasnici smartphonea preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima. Na ukupno 21 lokaciji ili objektu u Sarajevu postavljene su naljepnice s QR kodovima koje je treba skenirati kako bi se pristupilo sadržajima.

Po preuzimanju koda, počinje putovanje kroz povijest i upoznavanje s vremenom nastanka znamenitosti ispred koje se korisnik nalazi, njezinim osnivačem, povijesnim razdobljima, rušenjima i restauracijama kroz koje je prolazila, pa sve do današnjih dana. Sve naljepnice su specijalno dizajnirane za objekt na koji su postavljene, a izrađene su od samoljepljive bijele folije koja je otporna na vodu, piše portal eKapija.ba."Aplikacija se može pokrenuti na pametnom telefonu na jednom od pet jezika, bosanskom, engleskom, njemačkom, turskom ili arapskom.

Osim za preuzimanje aplikacije, kasnije za pokretanje i pregledanje sadržaja više nije potreban internet. Projekt je takav da se mogu dodavati novi objekti i novi jezici", kaže autor projekta Muhamed Ljevaković. Pri izboru znamenitosti i lokacija koji su obuhvaćeni projektom najviše se vodilo računa o njihovoj atraktivnosti za turiste, odnosno izabrani su oni za koje se smatra da ih turisti najčešće posjećuju kada dođu u Stari Grad.

Komentirajte prvi

New Report

Close