Samo u prvom danu trgovanja dionice Alibabe porasle nevjerovatnih 38%!

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2014. u 08:55
Fotografija : Alibaba

Čitateljima Poslovnog FXLider poklanja 50€ za trgovanje dionicom Alibabe i drugih svjetskih kompanija.

FXLider, svim čitateljima Poslovnog.hr koji žele da se okušaju u ulaganjima na burzi, poklanja 50€ za trgovanje cijenom dionica Alibabe i drugih svjetskih kompanija.

Prijavite se i uzmite 50€ ovdje.

Alibaba, kineski gigant kada je u pitanju online prodaja, nedavno je održao inicijalnu javnu ponudu za 21.8 milijardi dolara čime je vrijednost kompanije procijenjena na 168 milijardi dolara. Prema određenim pokazateljima ovo je bila najveća inicijalna javna ponuda (IPO) kada su u pitanju kompanije za online trgovinu na globalnom nivou i najveća IPO u povijesti SAD-a. Ova kompanija je jedinstvena po kombinaciji veličine, rasta i profitabilnosti.  Malo je kompanija koje se mogu s njom usporediti . Jedino Facebook možda donekle ima sličnu strukturu. I ako je tek u rujnu 2014. godine održana IPO na NY burzi , planovi su počeli prije više od godinu dana. Međutim nije bilo moguće postići  dogovor koji bi bio u skladu s pravnom regulativom u Hong Kongu. Nakon planova da se dionice lansiraju po cijeni od 68 dolara već prvi dan trgovanja zatvoren je s cijenom od 93.89 dolara po dionici što je rast od 38.00%.

’Kao najpopularnija destinacija kada je u pitanju online kupovina, Alibaba je tijekom prošle godine procesuirala transakcije u vrijednosti od preko 248 milijardi dolara što je više nego što su uspjeli ostvariti eBay i Amazon zajedno.  Na svoj način, Alibaba je primjer novog ekonomskog modela koji Kina pokušava usvojiti. Očekuje se da će u narednih 15 godina  Alibaba nadmašiti po veličini Wal-Mart. Zapadni investitori vjeruju  da je Alibaba način da strane investicije uđu u Kinu iako cijena  dionica nije niska. Prema njihovom mišljenju, ako se održi dosadašnji profil margina i rast kompanije, cijena dionica  će vjerojatno nastaviti rasti’ navode iz FXLider-a.

Najveći dio kompanije u vlasništvu je SoftBank (34%), zatim Yahoo-a (23%), osnivač Jack Ma je vlasnik 8.9%, potpredsjednik kompanije Joseph Tsai 3.6% i 31% je u vlasništvu ostalih. Odluka da se izađe na NYSE donesena je da bi se osigurala alternativna klasa dioničke strukture koja bi izabranoj manjini dioničara osigurala dodatnu kontrolu nad upravnim odborom što pravna regulative u Hong Kongu ne dozvoljava. 

’Svijet se sve više okreće virtualnom svijetu čemu u prilog dovoljno govori podatak da samo u Kini preko 660 milijuna korisnika interneta prelazi na pametne telefone što otvara pravo bojno polje među internet gigantima ove zemlje. Alibaba nastavlja svoju borbu za korisnike pametnih telefona, ali sada će imati i nove rivale. Najveći rival Alibabe je Tencent sa 355 milijuna korisnika i ova kompanija troši doslovno milijarde dolara za investicije koje bi joj pomogle da ostane konkurenta’ kažu u FXLider-u.

I ako je IPO Alibabe najveća IPO u povijesti SAD-a,  tržište online kupovine i dalje konstantno raste, naročito u Kini, tako da su i  očekivanja kada je Alibaba u pitanju vrlo visoka.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa kaj?

Pa dionica Diokija je u nekoliko sati narasla i preko 50 %.

Kod prodavanja magle (čitaj marketinga) važno je uvjeriti ljude da njihovo ulaganje će se udvostručiti.

Dioki je imao šanse u nekoj drugoj državi, koja i dalje ne zna iskoristiti svoj položaj.

Vidjeti ćemo što će napraviti Alibaba i 40 Hajduka.

Lp

ps. Dioki je znao u danu pasti i 200%. To je kada vjernici izgube vjeru, a kapitalisti se ukakaju.

Vidimo za godinu dana.

ma daj ,alibaba je balončina samo takva kao i ostatak ekipe iz silikonske doline,što bi rekao ministar maras[emo_namigusa],a zna se tko je opet glavni ,jp morgan ,gs,morgan stanley i ostala ekipa koja stalno petlja sa ipovima i prelijeva iz šupljeg u prazno.

Naravno da jesu, i još će rasti..a ebay, amazon i slične stranice osuđene su na propast..svaka čast Alibabi, sjećam se dana kad je Alibaba bila poput DH gate-a i kad su bile šanse 50-50 da dobiješ robu..otkada su se ugledali na poslovanje ebaya i primjenili gotovo iste elemente osiguranja – stranica bilježi kontinuiran rast prodaje i samim time rast prihoda..odličan 5..tržište internet prodaje je u rastu i to raste po dvoznamenkastim stopama, a očekuje se i daljnji rast..s ovom dionicom nećete pogriješiti, defiitivno jedna za košaricu

New Report

Close