Probava i nadutost – važne teme o kojima rijetko pričamo

Autor: Sponzorirani članak , 31. ožujak 2014. u 11:30
.

Ako se ponekad osjećate poput teškog balona, ne brinite, to je normalna i očekivana pojava, jer su teška hrana koju smo konzumirali tijekom zime, a i manjak kretanja, ostavili danak.

Sve probleme s probavom (radi čega se mogu javiti i razne alergijske reakcije, kao i atopijski dermatitis) možete regulirati i riješiti probioticima i probavnim enzimima, koji su u posljednje vrijeme postali vrlo popularni, no treba ih konzumirati na pravilan način, kao i u adekvatnom obliku. Postoje brojni znanstveni dokazi o njihovom povoljnom učinku na zdravlje organizma, naročito na pravilno funkcioniranje probave i rješavanje problema kao što su zatvor, proljev i pad imuniteta. Na isti način rješavaju se i razne crijevne viroze, kojih je u zadnje vrijeme sve više. Nakon što ste sredili organizam probioticima, probavnim enzimima i elektrolitima, te ga doveli u red, vrijeme je za – vitamine. No, krenimo redom.

 

 

Popričali smo o ovoj, zapravo, uvijek aktualnoj temi s magistrom farmacije Katarinom Alić, koja se svakodnevno susreće s problemima pacijenata koji se ovih dana najviše žale na probleme s probavom. – Nakon zime probavni se sustav dosta opteretio i jednostavno ne može funkcionirati kao inače, a takve stvari teško prolaze same od sebe. Zato treba krenuti s lakšom prehranom, unositi u organizam dosta vlaknaste hrane i tekućine, ali i probiotike. To znači da se crijevnu mikrofloru treba nadograditi dobrim bakterijama, probioticima, kako bi se cijeli proces nekako olakšao i ubrzao. Osim njih, tu su i probavni enzimi koji pomažu razgradnju masti i ugljikohidrata, glavnih izvora energije u našem organizmu – .

Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

 

 

– Probiotici će uspostaviti ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima, koja može biti poremećena nakon prevelikih konzumacija masnoće, alkohola, no i usred nekog većeg stresa, bolesti… Probiotici i inače postoje u probavnom sustavu, ali ih često nema dovoljno zbog navedenih razloga. Oni potiču imunološke stanice da se štite od štetnih učinaka hrane, bilo da se radi o toksinima ili bakterijama, te ih eliminiraju iz organizma ili potiču imunološki odgovor – .  

– Probavni enzimi razgrađuju masti, proteine i ugljikohidrate, a njihov manjak uzrokuje brojne probavne probleme koji su danas postali sve učestaliji. Količina vremena koja vam treba da organizam probioticima i probavnim enzimima dovedete u prijašnje, bolje stanje, je individualna, no već u tjedan dana može se primijetiti velika razlika. Osjećaj lakoće sve je prisutniji, a problemi polako nestaju – .
 

Sada možete naručiti i jelovnik po mjeri! Saznajte kako nabaviti idealan menu u još jednoj zanimljivoj temi Pharmacy to go!

 

 

– Usred brojnih probavnih smetnji kao što su proljev, a može biti i povraćanje, veća količina tekućine odlazi iz organizma, što znači da tijelo ulazi u stanje dehidracije, pa je važno na vrijeme nadoknaditi izgubljeno. A kako to učiniti? Elektrolitima, odnosno rehidracijskim solima, koje je potrebno konzumirati polako, gutljaj po gutljaj, kako bi se organizam polako vraćao u normalno stanje. Pošto su probiotici i elektroliti povezani kad govorimo o zdravstvenim problemima, danas imamo i preparate koji nude sve to u jednom – .

– Kad je organizam ponovno uspostavio ravnotežu, odnosno kad se probava smiri i krene funkcionirati normalno, vrijeme je za vitamine kojima ćete vratiti snagu, jer svi ti probavni problemi imaju tendenciju "trošenja" svega što nam je potrebno da bismo bili potpuno zdravi – .

Želite poraditi na kvaliteti svog imuniteta? Vrlo jednostavno, odgovori se nalaze u temi Pharmacy to go! / Kako ojačati imunitet?  

 

 

– Probavni problemi često se javljaju i kod dojenčadi, jer u prvim mjesecima života nemaju razvijenu crijevnu mikrofloru. Stoga majčino mlijeko mogu probavljati nešto teže, pa se već od četvrtog tjedna života javljaju kolike ili grčevi. Upravo radi toga postoje probiotičke kapi koje se mogu davati tek rođenim bebama, kako bi im se olakšalo probavljanje majčinog ili adaptiranog mlijeka. Ujedno djeluju na poboljšanje metabolizma, te potiču imunološke stanice na bolje djelovanje. Čak se i trudnicama predlaže konzumiranje probiotika u posljednjem tromjesečju trudnoće, kako bi unaprijed spriječile ili ublažile pojavu kolika – .

– Ima još jedan bitan savjet što se tiče probave – ako idete na putovanje u krajeve gdje je hrana drugačija, ubacite par tjedana prije u prehranu probiotike, oni će vam pomoći da lakše podnesete promjene. Naime, brojni se pacijenti nakon putovanja žale da im je probava otežana, te da imaju razne probleme koji se zapravo mogu i spriječiti, i to upravo probioticima i probavnim enzimima. No, ni nakon svega nije kasno, posavjetujte se sa stručnom osobom o tome kakvi će vam preparati u najkraćem roku riješiti probleme – .

 

 

No, ne morate čekati i dočekati sve te probleme, naime, probiotici i probavni enzimi mogu se uzimati i preventivno. Ukoliko često konzumirate tešku hranu ili na neki način mijenjate prehranu, to predstavlja stres za organizam, stoga – bolje spriječiti nego liječiti! Plus – probiotike i enzime možete kombinirati s drugim dodacima prehrani, tako da nema brige oko toga hoće li čitava stvar funkcionirati. Jer, zdrava i lagodna probava može vam uistinu olakšati život, te priuštiti taj divan osjećaj lakoće, koji svi toliko priželjkujemo!

 

 

Dietpharm Digestin 

Dodatak prehrani koji sadrži prah jogurta, laktazu, papain, bromelain, celulazu i prah ploda ananasa. Tablete je potrebno sažvakati prije svakog obroka, jednu do dvije. Prije upotrebe ovog proizvoda trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.
CIJENA: 20 tableta 50,10 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Dietpharm Silimarin artičoka

Kapsule sadrže suhi standardizirani ekstrakt ploda sikavice, suhi ekstrakt lista artičoke, vitamin E, cink i selen. Uzima se jedna kapsula dnevno. Trudnice i dojilje trebaju se prije uzimanja ovog proizvoda posavjetovati s liječnikom. Važno je znati da artičoka nije za osobe koje su operirale žučni mjehur jer artičoka potiče lučenje žuči pa ukoliko se nema što za izlučiti, u tom slučaju nastaju grčevi i bolovi. 
CIJENA: 30 kapsula 65,95 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Sandoz Linex forte

Linex Forte sadrži veliku količinu živih probiotičkih bakterija: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis subsp. lactis te prebiotike inulin i oligofruktozu. Kapsule treba uzimati između obroka prema preporučanom doziranju: 
Odrasli i djeca starija od 12 godina: 1 kapsula 1-3 puta na dan
Djeca od 2-12 godina: 1 kapsula 1-2 puta na dan
Dodjenačad i djeca do 2 godine: 1 kapsula 1 puta na dan. 
Djeci koja ne mogu progutati cijelu kapsulu treba otvoriti kapsulu, sadržaj treba istresti na žličicu i dati ga da popiju zajedno s tekućinom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
CIJENA: 32 kapsule, 79,31 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

ESi Karbofin forte

Dodatak prehrani s ekstraktima i eteričnim uljima ljekovitog bilja i biljnim ugljenenom. Idealan je za ublažavanje probavnih tegoba, naročito kod nadutosti, proljeva i trovanja hranom. Ublažava grčeve u crijevima, djeluje antiseptički, sprječava štetna vrenja u crijevima, regulira bakterijsku floru (suhi ekstrakt komorača i suhi ekstrakt anisa). Djeluje protuupalno, smiruje nadražaj crijeva (ekstrakt kamilice), te djeluje blagotvorno na žuč, ublažava grčeve, djeluje antibakterijski (suhi ekstrakt mente). 
CIJENA: 60 kapsula, 45 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Oekopharm Ovilac 

Kapsule sadrže magnezij i kalij, biljne enzime (amilaze, proteaze i lipaze), biološki aktivne vitamine (fitamine) iz klica biljke quinoa te piridoksin, puferirani vitamin C, oligomere procijanidina (OPC), laktazu, folnu kiselinu i cink, laktobacile i bifidobakterije. Doziranje: dvije kapsule s malo tekućine pola sata prije ručka i večere.
CIJENA: 60 kapsula, 162, 60 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

VIP Probiotic Premium

Sadrži 6 prirodnih sojeva bakterija koji se nalaze u zdravim crijevima: Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Enterococcus Faecium, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius. Poboljšava prihvaćanja vitamina i minerala u crijevima, razgrađuje otrove nastale pri mijeni tvari i bakterija truljenja, olakšava provođenje dijeta za mršavljenje zbog pojačanog metabolizma, te regenerira kožu i sluznicu. 
CIJENA: 60 grama, 325 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Waya probiotici

Dodatak prehrani WAYA AD sadrži prave i odabrane kulture mikroorganizma, čak sedam sojeva u optimalnoj koncentraciji. 
Dodatak prehrani WAYA IT sadrži prave i odabrane kulture mikroorganizma, čak šest različitih sojeva u optimalnoj koncentraciji. 
Dodatak prehrani WAYA AB sadrži prave kulture mikroorganizma, čak devet različitih sojeva u optimalnoj koncentraciji.

 

 

Probiotičke kapi za dojenčad i djecu WAYA LGG sadrže probiotičku kulturu LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG), koja je najistraženija probiotička kultura na svijetu. Brojna klinička istraživanja kod dojenčadi i djece dokazala su djelotvornost Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) kod sljedećih stanja: održavanja zdrave crijevne mikroflore, virusnih i bakterijskih proljeva i proljeva tijekom liječenja antibioticima
CIJENA: 
WAYA za odrasle: 5 vrećica, 55,96 kn
WAYA za dojenčad i djecu: 10 ml, 93,77 kn 
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

 

Biogaia Protectis Baby probiotičke kapi za dojenčad, bebe i djecu

Aktivni sastojak: 100 milijuna živih aktivnih bakterija Lactobacillus reuteri Protectis u 5 kapi. Ostali sastojci: Suncokretovo ulje, trigliceridi srednje dugih lanaca C8-C10, silicij-dioksid. Do danas su istraživanja pokazala pozitivne učinke bakterije Lactobacillus reuteri Protectis na zdravlje u dva glavna područja: zdravlje crijeva i imunitet. 
CIJENA: 5 ml, 97,60 kn
GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

New Report

Close