Plin – siguran i pristupačan energent

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2016. u 09:03
Foto: EVN

Tijekom 2016. EVN Croatia će izgraditi visokotlačni i srednjetlačni plinovod do Splita, srednjetlačni plinovod u Šibeniku, a provodi i pripreme za izgradnju plinovoda u Drnišu.

Nedavno objavljenim izvještajem Europske komisije, o Stanju energetske unije, plin ponovno dobiva na važnosti, posebno u kontekstu ostvarenja ambicioznog cilja smanjivanja emisija ugljičnog dioksida od 80 % do 95 % do 2050. u borbi klimatskih promjena. Hrvatska, u usporedbi s EU28, po stanovniku troši preko 25 % manje plina.

Iako iz godine u godinu pada potrošnja plina u Hrvatskoj, ovaj energent polako nalazi svoj put do sve više korisnika u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kućanstva i poslovni korisnici prepoznaju brojne pogodonosti plina, među kojima su, u prvom redu, uštede, visoka razina iskoristivosti i istovremenu proizvodnju električne, toplinske i rashladne energije. Plinofikaciju triju dalmatinskih županija od 2009. godine provodi EVN Croatia, hrvatska podružnica austrijske korporacije EVN AG.

Tvrtka je dosad izgradila gotovo 80 kilometara plinovoda, u sve tri županije te svakodnevno brine o opskrbi plinom oko 1000 korisnika. Sa svojom distribucijskom mrežom tvrtka je spojena na šest plinsko mjernih redukcijskih stanica transportnog sustava u Zadru, Benkovcu, Šibeniku, Kninu i Dugopolju. Od svibnja prošle godine plin je uveden i u gospodarsku zonu Dugopolje, gdje je na mrežu spojeno nekoliko poslovnih korisnika.

Tijekom 2016. EVN Croatia će izgraditi visokotlačni i srednjetlačni plinovod do Splita, srednjetlačni plinovod u Šibeniku, a provodi i pripreme za izgradnju plinovoda u Drnišu. Trenutno se gradi plinska mreža u Klisu, a do kraja ove godine plinovod bi trebao doći i do Splita. Sve veći broj turističkih i javnih objekata, poput sportskih dvorana, bazena, vrtića i bolnica pokazuje želju za prelazak na plin, a dio njih je već obavio sve potrebne pripreme za spajanje na plinsku mrežu.

Svi korisnici ističu nekoliko ključnih prednosti korištenja plina: ukupni niži trošak energije, jednostavnije održavanje, manje emisije ugljičnog dioksida i to što je plin uvijek dostupan, čime se izbjegava potreba skladištenja i naručivanja novih količina. U cijelom procesu dovođenja plina do korisnika i u njegovom korištenju prisutna je visoka razina sigurnosti, a moderni plinski uređaji, osim što omogućuju visoku razinu sigurnosti, jednostavni su za rukovanje.

Sve informacije o povezivanju na EVN-ovu plinsku mrežu, zainteresirani novi korisnici mogu pronaći na EVN-ovoj internetskoj stranici www.evn.hr. Za sve dodatne informacije, korisnici se mogu obratiti EVN-ovim prodajnim stručnjacima na besplatan broj telefona 0800 820 820 ili mogu posjetiti Centre za korisnike u Ulici Hrvatskog sabora 42 u Zadru ili na adresi Kopilica 5A u Splitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close