Iskustvo zlata vrijedi 2015.

iskustvo iskustvo

Kad govorimo o osobama s invaliditetom, govorimo zapravo o osobama s dugotrajnim tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Takve osobe teško dolaze do posla na hrvatskom tržištu rada, a znanja kojima raspolažu često su ograničena ili zastarjela obzirom na potrebe i razvoj tržišta rada.

Iako su hrvatski radni zakoni afirmativni kad su u pitanju osobe s invaliditetom, stopa njihovog zapošljavanja u usporedbi s europskim standardima još uvijek je vrlo niska.

Novim zakonom koji je stupio na snagu počekom 2014. godine, tvrtke su obvezne na svakih dvadeset i pet zaposlenika zaposliti i jednu osobu s invaliditetom, a ako to ne učine, dužne su plaćati poseban porez za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Gledajući na taj problem iz aspekta osoba s invaliditetom te njihovih obitelji, socijalizacija i uključivanje u normalnu, radnu svakodnevicu ili pak omogućavanje dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija, imaju neusporedivo jači odjek kod takvih osoba nego saznanje o tome da tvrtke plaćaju naknadu za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom, ako to nije baš u direktnoj korelaciji s njima i njihovim životima. S druge strane, ako poslodavci ili obrazovne institucije pruže mogućnost takvim osobama za stjecanjem radne prakse, dodatnih znanja ili ih pak zaposle kao regularne zaposlenike, za osobe s invaliditetom otvara se jedna potpuno nova perspektiva, a gledajući s ljudske strane, i nada u potpuno novi, sadržajniji i kvalitetniji život.

Kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi Poslovni dnevnik je odlučio proširiti svijest u poslovnoj zajednici i šire te problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućiti studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Važno je napomenuti da je studenata, koji su se izjasnili o svom invaliditetu, tek 300-tinjak u Hrvatskoj, a vrlo, vrlo mali je postotak onih koji imaju iskustvo rada kao studenti.

U projekt ulazimo uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava te uz pomoć stručnog partnera Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH kao i operativnog partnera Udruge „Zamisli“. Sa SOIH-om ćemo pripremiti kompletni sadržajni dio kampanje, a Udruga „Zamisli“ je ponudila svoju pomoć na projektu u smislu osiguravanja asistenata, prijevoza, literature ili daktilografa studentima koji budu odabrani, kako bi nesmetano obavljali svoje radne zadatke. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!