Hrvatski Telekom prvi u svijetu predstavio mrežu budućnosti – TeraStream

Autor: Sponzorirani članak , 11. prosinac 2012. u 11:45
.

Hrvatski Telekom jučer je u Zagrebu prvi u svijetu predstavio mrežu budućnosti – TeraStream.

Hrvatski Telekom jučer je u Zagrebu prvi u svijetu predstavio mrežu budućnosti – TeraStream. Pred više desetaka uzvanika iz političkoga, gospodarskog, akademskog i javnog života u Kući Lauba održana je svjetska premijera tehnologije koja označava tehnološku prekretnicu jer pojednostavljuje mrežnu i pristupnu topologiju. TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

TeraStream je novi koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Posrijedi je tehnološki koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telco usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu) pružaju iz Clouda, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže. Ovu inovativnu tehnologiju mreže Hrvatski Telekom prvi je unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao radi testiranja koncepta i unapređenja njezinih funkcionalnosti. Hrvatski Telekom investirao je u proteklih deset godina gotovo 13 milijardi kuna u infrastrukturu i usluge, a ulaganje u TeraStream projekt vrijedno je više od 30 milijuna kuna. Pilot-faza odvijat će se kroz prosinac 2012. i tijekom 2013. godine. Na temelju korisničkih iskustava i provedene analize poslovnog modela, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni testirane TeraStream tehnologije.

TeraStream je iznimno pojednostavljen koncept IP mreže koji kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu. TeraStream koncept podrazumijeva protok značajno većeg volumena podataka po višestruko većim brzinama. U ovoj pilot-fazi mreža je inicijalno izgrađena sa dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija. Ukupno instalirani kapacitet je 400 Gbit/s što predstavlja tri puta veći kapacitet od ukupnog realnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga! TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu koji svakom korisniku daje više internetskih adresa nego što se danas ukupno koristi na cijelom globalnom internetu. Za prvu pilot fazu provedbe za partnera u Hrvatskoj je odabrana kompanija CISCO.

„Kako bismo kao društvo ostvarili uspjeh u budućnosti, moramo imati mreže koje mogu podržati najnapredniju komunikaciju i usluge. Posebno sam ponosan na dvije stvari: da je upravo Hrvatska s Hrvatskim Telekomom prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti, za razvoj i konkurentnost gospodarstva te unaprijediti život pojedinaca. Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept.

TeraStream se kao inovativno rješenje savršeno uklapa u HT-ovu viziju kompanije budućnosti; mi našu kompaniju želimo evoluirati prema e-kompaniji, primjerice intenzivnim uvođenjem rješenja temeljenih na webu i Cloudu. Ovaj event je važan za Hrvatsku, označava našu tehnološku naprednost, potvrđuje našu infrastrukturnu spremnost i signal je da smo pogodni za investiranje“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

„Tehnologija je ključ uspjeha u našoj industriji. TeraStream je revolucija u arhitekturi mreže – stvara čvrst i jednostavan kostur spreman podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti. Hrvatski Telekom je s ovim pilot-projektom predvodnik za cijelu Grupu“, kaže Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za područje Europe i tehnologiju.

Današnje tehnologije zasnivaju se na pretpostavci da se osnovni servisi (voice, IPTV…) i dalje pružaju u mreži. TeraStream podrazumijeva da se sve usluge pružaju iz Clouda te ih se može brzo povezivati i nadograđivati. IPv6 tehnologija koja je sastavni dio TeraStream koncepta osigurava da svaki uređaj u kućanstvu, od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala može imati svoju javnu IP adresu, a upravljati njima možemo s bilo kojeg mjesta i bilo kad. Da bi sve ovo bilo moguće, TeraStream koristi Cloud tehnologije kao osnovni oblik pružanja svih usluga: potpunu povezivost i izgradnju kućne mreža po načelu plug and play. To podrazumijeva visokokvalitetnu videokonferencijsku vezu sa svim članovima obitelji i prijateljima, online edukaciju, video multiplayer igranje, backup svih podataka u Cloudu,
teleworking iz kućnog ureda i slično. Poslovni korisnici moći će brže nuditi usluge, jednostavnije pristupati svih uređajima u uredu, imati bolji zaštitni sustav, ostvarivati videokonferencijski kontakt s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te jednostavno pohranjivati podatke u Cloudu i raditi na virtualnom desktopu.

TeraStream predstavlja revolucionaran koncept u telekom industriji, a njegova implementacija uvelike ovisi o investicijama u podatkovne centre te naprednu optičku infrastrukturu i LTE tehnologiju. Hrvatski Telekom na ovom području već godinama uspješno implementira nove tehnologije (IPTV, Cloud, LTE, NFC, ICT Marketplace…) a TeraStream pilotom dokazuje se kao kompanija koja uvodi tehnološke inovacije i na svjetskoj razini.

 

TeraStream-infografika

New Report

Close