Hoće li dionice Applea nastaviti rast ka novoj rekordnoj vrijednosti ili će ponoviti pad iz 2012.?

Autor: Sponzorirani članak , 01. rujan 2014. u 08:00

Želite li se okušati u trgovanju cijenom dionica Apple-a na svjetskoj burzi i zaraditi?

FXLider, specijalno čitateljima Poslovnog, poklanja 50 € početnog kapitala za uspješan početak trgovanja cijenom dionica Apple-a na svjetskoj burzi, jedinoj burzi na kojoj investitori zarađuju i na rastu i na padu cijena dionica.

Prijavite se i uzmite 50€ za trgovanje ovdje.

Dionice Apple-a dostigle su preko 100 dolara po prvi put nakon podjele dionica u lipnju ove godine. Odluku o podjeli dionica u odnosu 7-1, Apple je donio sa ciljem da dionice ove tvrtke postanu dostupne za kupnju širem broju investitora. Neposredno prije podjele, cijena dionica je dosegla 650 dolara. Prema mišljenju tvrtke, psihologija niže cijene i većeg broja dostupnih dioica čini ih atraktivnijim, a takodjer nudi i veću fleksibilnost u budućim trgovinama. Od lipnja, kada je ova odluka stupila na snagu, do danas cijene dionica ove tvrtke porasle su 13.10%. 

Kako navode iz FXLider-a, na rast cijene u međuvremenu je utjecalo puno faktora. "Jedan od njih je izvještaj koji je pokazao dobro poslovanje tijekom prethodnog kvartala. Odlični rezultati naročito kada su u pitanju zarade, nadmašili su očekivanja ekonomista što se naravno pozitivno odrazilo i na cijene dionica. Prodaja iPhone-a ostvarila je veliki uspjeh kako je potražnja za sva tri modela ostvarila značajan rast. Osim dobrih izgleda i buduće prodaje, na rast cijena dionica svakako je utjecala i odluka upravnog odbora da značajno poveća program vraćanja kapitala dioničarima. Očekuje se da će ovaj program do kraja 2015. godine dosegnuti ukupnu sumu od 130 milijardi dolara u kešu. Pored toga, odbor je odobrio i povećanje kvartalnih dividendi od otprilike 8% "kažu iz FXLider-a. 

Kada je prethodni put, u rujnu 2012. godine, cijena dionica dosegla rekordno visoku vrijednost od 702,10 USD uslijedio je veliki pad na ispod 400 USD po dionici što je pad od preko 40% i pored toga što su analitičari Wall Street-a prognozirali rast do $ 1,000.

"Ovdje se postavlja pitanje da li će akcije Apple-a ponoviti prethodni ciklus ili je upravo podjela dionica u ovom netipičnom odnosu bila jedan od pokušaja da se to spriječi. Ekonomisti imaju različita mišljenja po ovom pitanju i dok jedni pozivaju na oprez upravo zbog prethodnog ciklusa kada je nakon dostizanja rekordno visoke vrijednosti cijena dionica imala oštar pad, drugi smatraju da je trenutna situacije u kojoj se Apple nalazi vrlo različita od one kada se prethodni pad dogodio . Osim odličnih rezultata koje je do sada ostvarila, tvrtka planira povećati i godišnje dividende. Sa 11 milijardi dolara koje isplaćuje godišnje, Apple spada među tvrtke s najvećom godišnjom isplatom dividendi na svijetu "navode iz FXLider-a.

Za svega nekoliko tjedana za Apple će početi nova fiskalna godina. Naime ova tvrtka svoju fiskalnu godinu počinje u rujnu. Fiskalna 2015. godina mogla bi biti presudna za iPhone.

"Ovisno kakvi budu rezultati ovog kvartala, 2015. bi mogla biti prva godina u kojoj će iPhone donijeti više od 100 milijardi kada je prihod u pitanju. I 2014. godina bi mogla da dostigne ovaj prag ukoliko rezultati posljednjeg kvartala budu dovoljno dobri. U narednoj godini očekuje se i lansiranje iWatch-a što će dodatno povećati prihode, a odluka upravnog odbora da značajno poveća program vraćanja kapitala dioničarima tako] e će donijeti koristi dioničarima "kažu u FXLider-u. 

Konstantno prateći Europske standarde i propise uz poštovanje strogih Europski regulacija, FXlider, kao eksluzivni partner Fortrade Limited-a, autoriziranog i licenciranog od strane FCA u Ujedinjenom Kraljevstvu pod licencom broj 609970, je dobio passport za Hrvatsku.

Na osnovu ovog passport-a, Hanfa je i službeno uvrstila Fortrade u spisak brokera kojima je omogućeno neometano pružanje usluga u području tržišta kapitala na teritoriji Hrvatske i čije je poslovanje apsolutno u skladu sa Hrvatskim i Europskim zakonima (pod rednim brojem 150 u dokumentu koji možete preuzeti sa web sajta Hanfe).

Pored toga, Hanfa je sa svoje web stranice uklonila upozorenje koje se odnosilo na FXLider, a koje je u prošlosti objavila.

Time je i Hanfa ukazala da je trgovanje preko FXLider-a 100% sigurno i legalno za sve građane Hrvatske uz svu moguću zaštitu regulatornog sustava.

New Report

Close