Bogatstvo prirode Cresko-lošinjskog arhipelaga

Autor: Sponzorirani članak , 20. studeni 2014. u 10:48
TZ Mali Lošinj

Cresko- lošinjski arhipelag – mjesto koje će vas zavesti svim svojim atributima: mirisima, okusima, zvucima i očuvanim prirodnim ljepotama

Cresko- lošinjski arhipelag čine veliki i šumoviti Lošinj, plodne Unije, cvjetni Ilovik – otok dugovječnosti i pješčani Susak te niz atraktivnih manjih otoka, grebena i hridi. Belej, Sveti Jakov, Nerezine, Ćunski, Artatore i Veli Lošinj biseri su lošinjskog arhipelaga. Svako od tih mjesta krije od njih krije tragove prošlih vremena, a stanovnici brižno njeguju povjereno kulturno naslijeđe – specifičan govor, narodne nošnje i običaje. Čarobno je to mjesto koje će vas zavesti svim svojim atributima – mirisima, okusima, zvucima i očuvanim prirodnim ljepotama.

Otok Cres riznica je biljnog i životinjskog svijeta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Duga i zanimljiva povijest ovih otoka posljedica je prije svega zemljopisnog položaja, klime i reljefa. Otoci cresko-lošinjskog arhipelaga bili su naseljeni koncem paleolitika, o čemu svjedoče pronađeni ostaci iz kamenog doba.

Slatkovodno jezero Vrana prirodni je fenomen otoka koji vodovodom povezuje otok Cres i Lošinj. Bogato kulturno naslijeđe čuva se u mjestima Cres, Valun, Beli, Lubenice. Obilazite li otok morskim putem, zadivit će Vas predivne plaže i skrivene uvale.

Kad je riječ o zdravstvenom turizmu aduti su 380 kilometara šetnjica te centar za aromaterapiju u Lošinju. Mogućnosti aktivnog odmora na Cresko-lošinjskom arhipelagu su široke zbog bogatstva prirode arhipelaga, a osim uživanja u prirodi i na čistom zraku, činite dobro za svoje zdravlje a da se pritom zabavljate i uživate. U aktivnosti aktivnog odmora uključeni su tenis, ronjenje, ribolov, biciklizam, panoramske letove, planinarenje i ostale aktivnosti koje pomažu održavanju zdravlja. Nezaboravnu avanturu doživjet ćete kroz pješačku turu po Cresu i Lošinju. Vožnjom biciklima po sjevernom djelu otoka Cresa, tzv. Tramuntani proći ćete kroz mnoga već davno zaboravljena, nekad naseljena mjesta otoka Cresa.

Posjetite neke od manifestacija poput Kulinarske radionice na Cresu, Festivala aromaterapije, Creska butega / Lošinjski miomirisni festival koji uključuje ponudu i izložbu otočnih proizvoda i suvenira.

Otkrijte kako se prerađuje ovčja vuna te kako se na starinski način love arbuni na starinski način i iskoristite priliku za degustaciju ribljih specijaliteta. Na Cresko- lošinjskom arhipelagu možete otkriti tajne maslinara koji će vam pokazati branje, preradu maslina i  dati vam da degustirate.

Upoznajte se i s prirodnom kozmetikom napravljenom na arhipelagu, točnije s linijama Spa Sense, Apoxyomenos te Mirta koje uključuju esencije slatke naranče i lavande, limuna, lovora i ružmarina, lovora i eukaliptusa.

Od kulturnih atrakcija najbitniji je Apoksiomen, antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999.. Riječ je o jedinoj za sada pronađenoj velikoj bronci na istočnoj obali Jadrana. Kip predstavlja atletu, mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil (strugaljka) kojim je sa svoga tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan. Apoksiomen će trajno biti smješten u palači Kvarner u Malom Lošinju. Posjetite i samostan Sv. Frane na Cresu u kojem ćete vidjeti zbirku slika i skulptura starih majstora, etnografsku zbirku i liturgijske knjige, a raritet je primjerak glagoljskog misala tiskanog u Senju 1494. godine.

Tu su oporavilište za kornjače, podvodni povijesni park i torać za masline. Upoznajte i čari Plavog svijeta kojim ćete otkriti kako pridonijeti zaštiti dupina. Sudjelovanjem u akciji Plavog svijeta 'Usvojite dupina' podržavate Jadranski projekt dupin i aktivnosti istraživanja i zaštite dobrih dupina na području Lošinja i Cresa, te podupirete zaštitu okoliša u kojem borave. Svakako posjetite miomirisni otočki vrt na Lošinju koji je uređen je po uzoru na otočke mirisne rajske krajolike.U Vrtu raste preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjskocresko otočje. Više od 100 ovih autohtonih biljnih svojti upotpunjuje miomirisnu vrtnu sliku.Vrtna biljna staništa  uokviruju  kameni suhozidovi – gromače – složeni u tradiciji otočkog pučkog graditeljstva, a za posjetitelje je otvoren sve do prosinca.

 Svakako pogledajte i Park šumu Čikat, eko centar „Beli“,Vransko jezero,  Tramuntanu i Valunsku ploču, najstariji glagoljski natpis iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

New Report

Close