Zubatac u soli, napravite mu oklop u kojem će se savršeno ispeći

Autor: Promo , 21. lipanj 2018. u 08:00
FOTO: PRESS

Dobro će vam doći mali čekić ili možete pozadinom drvene žlice, ispucati i ukloniti tvrdu koru soli.

(za 4 osobe)

1 zubatac  (oko 1,5 kg)
2 kg krupne morske soli
2 žlice maslinovog ulja
1 limun
sol
Vegeta Maestro crni papar                   
1 limun narezan na ploške
nekoliko grančica peršina
2 bjelanjka
nekoliko grančica ružmarina

1. Zubatca očistite i dobro osušite. U šupljinu ribe stavite ploške limuna i peršin.
2. Sol, razmućene bjelanjke i 100 ml  vode miješajte u zdjeli, dok sol ne dobije konzistentnost vlažnog pijeska.  Ako je smjesa previše mokra, dodajte više soli, ako je previše suha, dodajte još malo vode.
3. U širu tepsiju prekrivenu papirom za pečenje stavite deblji sloj sol (oko 1/3 ukupne količine soli, odnosno oko 5 cm debljine). Na podlogu stavite ribu, po njoj grančice ružmarina, a zatim s preostalom solju formirajte oklop oko ribe.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 50 minuta, odnosno ovisno o veličini ribe.
5. Pustite desetak minuta da sve odstoji i sada dolazi trenutak kada trebate razbiti sol da biste oslobodili zubatca. Dobro će vam doći mali čekić ili možete pozadinom drvene žlice, ispucati i ukloniti tvrdu, blijedu smeđu koru soli.
6. Pripremljenu ribu poslužite prelivenu maslinovim uljem s češnjakom i kuhanim krumpirom.

Savjet: Provjerite je li riba pečena tako da ubodete vilicu u deblji dio, držite nekoliko sekundi, izvadite i provjerite je li topla.
Vrijeme pripreme: 70 minuta
Složenost: jednostavno.

Izvor: Coolinarika.com 

 

New Report

Close