Vinska riznica Badela 1862

Autor: Sponzorirani članak , 08. travanj 2014. u 13:50
Badel_vina

Sa svoje četiri vinarije i dvije u proizvodno-tehničkoj suradnji Badel 1862 ima u ponudi najkvalitetnija vina od krajnjeg juga do Slavonije

Badel 1862 sinonim je za alkoholna pića u Hrvatskoj i široj regiji.

U kategoriji jakih alkoholnih pića Badel 1862 tradicionalno drži lidersku poziciju kao i u izvozu na strana tržišta. Badelova ponuda vina po mnogočemu je jedinstvena, sa svojim vinarijama objedinjuje cjelokupno bogatstvo vinorodnog područja Hrvatske, od aromatičnih bijelih vina sa sjevera do jakih i punih s juga, čime Badel 1862 danas kreira vinsku kartu Hrvatske, pridonoseći tako aktivno stvaranju novog vinarskog identiteta Hrvatske.

Pored svojih vinograda i vinarija (Daruvar, Benkovac, Nespeš, Križevci) Badel 1862 je u poslovno tehničkoj suradnji s vinarijom Svirče s otoka Hvar i podrumima na poluotoku Pelješac.

Zlatna Vinarija Daruvar

Vinarija koja je u posljednjih desetak godina osvojila najviše medalja za Hrvatsku na međunarodnim ocjenjivanjima, vinarija u kojoj se njeguje vrhunsko vino Sauvignon Daruvar, koji je postaje pojam za sauvignone (samo u u posljednje četiri godine ukupno je osvojio 11 međunarodnih medalja: 2 velike zlatne medalje, 4 zlatne, 4 srebrne i 1 brončanu medalju).

Pored njih u podrumu dvorca Janković njeguju se i mnogostruko nagrađivana vrhunska Graševina Daruvar, ali i Rizling Rajnski i Chardonnay.

Vinarija Daruvar i njeni vinogradi prostrti po blagim padinama Papuka i Psunja, nastavljaju tradiciju i njeguju običaje vinogradarstva i podrumarstva tog kraja još iz antičkih vremena.

 

Vinarija Benkovac – vinogorje Korlat – gdje rastu vina iz kamena

Od berbe 2007., koja se prva pojavila na tržištu iz mladih vinograda na Korlatu pa do zadnje napunjene berbe 2010, vina s Korlata ne prestaju plijeniti pažnju svjetskih žirija. Već je prva berba, ona iz 2007. bila nagrađena na Vinalies Internationales u Parizu, Vinitalyju u Verona, Concours mondial de Bruxelles, Decanteru u Londonu…, a niz nagrada se svake godine nastavlja.

Korlatski vinogradi oteti su od kamene makije, gdje se drobio kamen da bi se mogla zasaditi loza. Korlat Merlot, Korlat Syrah i Korlat Cabernet Sauvignon vraćaju mukotrpan trud uložen u podizanje ovih vinograda.

 

 

Vinarija Križevci – zeleno carstvo graševine

Na obroncima Kalnika, vinogradi su okupani suncem i posebno su pogodni za uzgoj hrvatskih tradicionalnih kontinentalnih sorti, među kojima se ističe Graševina Križevci poznata još iz doba Marije Terezije.

Ovo pitko, lako i svježe vino, prekrasne žutozelenkaste boje, tipičan je predstavnik Graševina sjeverozapadne Hrvatske, vina skladnog i lepršavog tijela.

 

Vinarija Nespeš – boutique vinarija Badela 1862

Vinogradi smješteni oko kurije Nespeš, iz koje su negdašnji „vinciliri“ brinuli o vinogradu, daju posebna vina, u količini dostatnoj za boutiqe. Kurija Nespeš, u čijem se sastavu nalazi i moderan podrum gdje odležavaju poznata nespeška vina, smještena je u tradicionalnom vinogradarskom kraju – Prigorju, u neposrednoj blizini Sv. Ivana Zeline. Na obroncima brežuljka Švarcovina dozrijeva grožđe Vinarije Nespeš.

Iz Nespeša dolaze tri visokokvalitetna kontinentalna vina – Nespeški Traminac, Chardonnay i Zeleni Silvanc.

 

 

Vinarija Svirče – vina s najsunčanijeg otoka

Na otoku Hvaru, otoku s najviše sunčanih dana, smještena je Vinarija Svirče. Tradicija uzgoja vinove loze datira još iz antičkih vremena.

Ivan Dolac jedno je od najcjenjenijih vina sorte Plavac Mali i prvi hrvatski plavac s eko oznakom koja predstavlja potvrdu ekološkog uzgoja i proizvodnje.

Položaj Ivan Dolac nalazi se na južnoj strani otoka gdje se loza uzgaja u ekološkim uvjetima, bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Gnojidba se provodi isključivo organskim gnojivima, a zaštita je ograničena na tradicionalna bakrena, odnosno sumporna sredstva.

Na lokalitetu Ivan Dolac na osunčanim nepristupačnim južnim padinama otoka Hvara, na strogo ograničenim južnim ekspozicijama vinograda nagnutosti terena do 70%, grožđe se bere isključivo ručno.

Ovo jako „muško“ vino tamne je rubinske boje i karakterističnog sortnog okusa i mirisa.

Vrhunsko vino Ivan Dolac dolazi na tržište i barriquiran.

 

Dingač 500 – prvo vino s nagibom od 500

Vrhunsko vino Dingač 500 plod je suradnje badelovih enologa s izabranim pelješkim vinarima, a vino predstavlja novi, moderni, zaokret u proizvodnji Dingača.

Sam naziv Dingač 500 nastao je prema prosječnom nagibu položaja Dingač s kojeg su brani plodovi ovog plavca malog. Upravo takav nagib omogućuje da grozdovi upiju tri sunca, sunce s neba i odbljeske sunca od kamena i mora.

Taj nagib dočaran je i putem etikete, koja je rezana pod kutom od 500, a na samoj etiketi odana je i počast tradicionalnom magarčiću, koji je u prošlosti jedini s tovarom grožđa mogao savladati ovakvu strminu.

Vrhunsko vino Dingač 500 crvene je boje s laganim smećkastim karakterom tipičnim za dozrele plavce. U mirisu svježe, bogato aromama zrelog bobičastog crvenog voća s karakterističnim nježnim aromama prosušenih bobica, dodatno harmonizirano diskretnim aromama dozrijevanja u drvenim bačvama.

Upravo zbog svoje pitkosti i harmonije tijela pomalo je netipičan u odnosu na tradicionalne visokoalkoholične, teške, taninske Dingače.

 

New Report

Close