Uspješno održan En Primeur 2020 – predstavljena vina berbe 2019. iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja

Autor: Promo , 28. siječanj 2020. u 16:29
FOTO: Promo

U hotelu The Westin Zagreb uspješno se održalo novo izdanje En Primeura – vinske svečanosti na kojoj uzvanici, stručna javnost imaju priliku premijerno kušati vina prošlogodišnje berbe i vina starijih godišta koja će tek izaći na tržište.

En Primeur 2020 održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva poljoprivrede, a u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženja vinarstva pri HGK.

Svoju graševinu, pošip, pušipel predstavile su 54 vinarije iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Manifestaciju su podržali: Darko Horvat – ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Dragan Kovačević – potpredsjednik HGK, Krunoslav Karalić – pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Vjeran Vrbanec – predsjednik Uprave Hamag Bicro te predstavnici vinskih udruga: Vlado Krauthaker,  Josip Pavić, Ivica Kovačević i David Štampar.

„Enogastronomija je jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od glavnih razloga dolazaka stranih turista u Lijepu našu. Zbog toga u hrani i vinu vidimo veliki potencijal, ne samo iz perspektive poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

„I dalje treba raditi na snažnijem brandiranju hrvatskih vina i vjerujemo da će novi ustroj sa četiri snažne regionalne organizacije tome dodatno doprinijeti, a HGK će i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU viske omotnice raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina'', naglasio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

En Primeur svake godine okuplja sve veći broj zainteresiranih za  nove trendove. Kao i prethodnih godina, predstavnici vinskih regija i etablirani vinari, osvrnuli su se na berbu 2019.

Kvalitetu berbe 2019. slavonski vinari ocijenili su vrlo dobrom do odličnom. Vinogradarska godina u Međimurju bila je veoma zahtjevna i samo najbolji vinari su uspjeli sačuvati kvalitetno grožđe. U Dalmaciji ističu kako je kvantitativno berba bila ispod normalne razine, odnosno grožđa je bilo osjetno manje,  a vinari su zadovoljni kvalitetom grožđa.

Primeur 2020 okupio vinare iz Slavonije i Podunavlja, članove udruge Graševina Croatica: Krauthaker, Kolar, Feravino, Antunović, Erdutski vinogradi, Buhač, PP Orahovica, Belje, Markota, Perak, Sontacchi, Veleučilište u Požegi, Iločki podrumi, Josić, Papak, Kalazić, Mitrović, Galić, Pinkert, Soldo, Misna vina, Kutjevo i Belje crna slavonska.

Dalmaciju su predstavili članovi udruge Vina Dalmacije: Tomić, Hvar Hills, Stina, Terra Madre, Birin, Grabovac, Gracin, Grgić, Krolo, Korta Katarina, Rizman, Hvar Carić, Testament, PZ Kuna 1898, Skaramuča i PZ Maslina i vino.

Hortus Croatiae predstavile su međimurske vinarije: Lovrec, Preiner, Cmrečnjak, Jakopić, Tomšić, Knechtl-Medenjak, Munđarov breg, Kocijan, Dvanajščak-Kozol, Štampar, Horvat, Hažić, Kovač i Novak, a svoja vina predstavila je i vinarija Kopjar.

En Primeur 2020 je kvalitetom, ponudom te brojem kvalitetnih sudionika i posjetitelja, opravdao reputaciju jednog od najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj. Snaga i kvaliteta hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija prepoznata je na europskom i svjetskom tržištu, čemu svjedoče brojne nagrade sa svjetskih ocjenjivanja vina. Upravo ovakvi događaji, koji potiču vinare i zaljubljenike u vino na razmjenu iskustava i znanja, približavaju hrvatsku vinsku scenu konačnom cilju – prepoznatljivosti Hrvatske kao zemlje visokokvalitetnih vina.

 

New Report

Close