Uključite se i vi za bolje obrazovanje!

Foto: screenshot Foto: screenshot

Je li vam poznato da je 67,7 % redovnih učenika srednjih škola Republike Hrvatske, u školskoj godini 2017./2018. upisalo neki od 279 strukovnih nastavnih planova i programa/strukovnih kurikuluma, u jednoj od 299 ustanova za strukovno obrazovanje?

Tijekom 2019. godine provode se aktivnosti i opsežno istraživanje pod nazivom „Uključite se za bolje obrazovanje“ usmjereno na gospodarstvenike, poslodavce i obrtnike. Cilj je njihovo uključivanje u reformu i proces modernizacije strukovnog obrazovanja kako bi se ispitale aktualne i očekivane potrebe na tržištu rada.

Sudjelovanje poslodavaca u istraživanju o njihovim potrebama od presudne je važnosti. Pružanje informacija o stvarnim potrebama gospodarstvenika, poslodavaca i obrtnika te o zanimanjima budućnosti i specifičnim vještinama zaposlenika izravno će utjecati na utvrđivanje opisa posla i radnih aktivnosti u okviru pojedinog zanimanja te na kurikularnu reformu strukovnog obrazovanja.

Poseban problem u postojećem sustavu predstavlja činjenica da se nastavni planovi i programi ne temelje na ishodima učenja i da nisu odraz potreba tržišta rada te da ne omogućavaju fleksibilnost u provedbi.

Poteškoće pri pronalaženju odgovarajućih zaposlenika prijavljuje čak trećina poslodavaca. Posljedično, nezaposlenost postaje najveća prijetnja dugoročnoj društvenoj održivosti. Također, opada konkurentnost i sposobnost hrvatskog gospodarstva da ostvari održivi rast.

Ulaganje u poboljšanje i prilagodbu obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada nema alternative. To je najbolji način za izbjegavanje trenutnih nepodudarnosti ponude i potražnje za vještinama na tržištu rada.

Promjena postojećih zanimanja kroz orijentaciju strukovnih kurikuluma na ishode učenja i stvarne potrebe tržišta rada kroz podupiranje prilika učenika da tijekom obrazovanja sudjeluju u iskustvu učenja na radnom mjestu u skladu je sa ciljevima i prioritetima Europske unije.

U okviru navedenog programa, a kao odgovor na potrebe i mjere definirane strateškim dokumentima, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je razvila projekt „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ ukupne vrijednosti 232.848.999,94 kuna. Podršku projektu daju Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovim projektom pristupa se modernizaciji cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.

Komentari (1)
  • Mir369
    Mir369 19:09 17.2.2019.

    Sve pohvale za projekt, no nigdje nije spomenito niti je moguće pronaći na internetu gdje je moguće pristupiti tom istraživanju??

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!