U Zagrebu održan drugi Dan diseminacije u sklopu projekta NEC TM

Autor: Promo , 27. rujan 2019. u 15:23
FOTO: Promo

U Europskom domu u Zagrebu 23. rujna 2019. održan je drugi Dan diseminacije u sklopu projekta NEC TM.

Članovi konzorcija NEC TM koji čine tri pružatelja jezičnih usluga –  Pangeanic iz Španjolske, Tilde iz Latvije i Ciklopea iz Hrvatske te Centralni državni ured za informacijsko društvo i digitalnu agendu Španjolske (Secretaría de Estado para el Avance Digital) – predstavili su rezultate svojeg dosadašnjeg rada na projektu i pružili detaljan pregled statusa i ciljeva projekta NEC TM te su održali prezentacije o ELRC-u (Europskoj koordinaciji za jezične resurse) i nacionalnim i europskim projektima s ciljem stvaranja središnje prevoditeljske memorije.

Ambiciozan projekt s brojnim benefitima

NEC TM je ambiciozan projekt na razini Europske unije čiji je konačni cilj organizacija, optimizacija i iskorištavanje neiskorištenih nacionalnih dvojezičnih resursa koje stvara javna uprava, kao i poticanje protoka informacija/jezičnih resursa između javne administracije i dobavljača (pružatelja jezičnih usluga i jezičnih profesionalaca) te je po svome opsegu komplementaran aktivnostima ELRC-a i nadopunjuje ih. Ti se jezični resursi mogu upotrebljavati kao otvoreni podaci i opći podaci za umjetno učenje.

Članovi konzorcija također su predstavili trenutačni status projekta NEC TM i izvješća o iznosima potrošnje vezanim uz usluge prevođenja pojedinih zemalja te su raspravljali o izazovima s kojima su se suočili tijekom faze prikupljanja podataka.

Optimizacija troškova prevođenja

Projekt NEC TM teži pružanju besplatnog nacionalnog i europskog poslužitelja prijevodnih memorija koji bi države članice mogle upotrebljavati za pohranu i upotrebu prijevodnih resursa generiranih iz ugovora javne uprave čiji resursi do sada nisu bili prikupljani niti korišteni, čime bi se optimizirali troškovi prevođenja u pojedinim državama i cijelom EU-u.

Drago nam je što je Zagreb, uz organizaciju i podršku lokalnog partnera na projektu, tvrtke Ciklopea, bio domaćin ovog dana diseminacije koji predstavlja uzbudljiv korak prema daljnjoj centralizaciji i učinkovitom dijeljenju podataka diljem Europske unije.

New Report

Close