U Zaboku održani ‘Regionalni dani EU fondova’

Autor: Promo , 05. prosinac 2019. u 14:30
Foto: Marin Tironi/PIXELL

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i tijekom 2019. godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“.

Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u ukupno 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, informirati će se o dostupnim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Besplatne edukacije namijenjene svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja EU fondova održale su se 5. prosinca 2019. u Vodospremi Zabok (Ulica Ivana i Cvjete Huis 20A). Događaj su pozdravnim govorima otvorili g. Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i g. Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Po završetku uvodnih govora održala se panel diskusija „Razvoj Zaboka kroz fondove Europske unije“ na kojoj su sudjelovali Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka; Vlatka Mlakar pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije; Karolina Barilar, regionalni koordinator za područje Krapinsko-zagorske županije (Zagorska razvojna agencija ZARA); Tajana Broz, voditeljica LAG-a Zagorje-Sutla i Danijel Šverko, vlasnica OPG-a Šverko.

Nakon panel diskusije uslijedila su stručna izlaganja "EU fondovi kao mogućnost financiranja". Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka predstavila je projekte ITU mehanizama grada Zaboka: projekt re-GENERATOR i projekt BRZO. Uslijedila su predavanja Ivane Kovačić i Dalibora Hržice iz HAMAG-BICRO-a na temu otvorenih i planiranih natječaja za poduzetnike, a govorilo se i o ključnim točkama i najčešćim pogreškama u provedbi projekata. Prije završetka edukativnog dana su Tamara Kljunić i Marko Krobot iz Poslovne zone Ivanec održali radionicu „Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj“ na kojoj su predstavili aktualne mogućnosti financiranja u okviru mjera ruralnog razvoja i upoznati posjetitelje s procesom prijave putem AGRONET aplikacije. Zaključno, svi sudionici imali su mogućnost postaviti pitanja vezana uz EU fondove.

Pri kraju edukativnog dana, sudionici su obišli projektnu lokaciju Vodospreme Zabok, sufinanciranu sredstvima Europske unije, točnije s 49 posto svih troškova. Ova investicija omogućila je učinkovitiji transport vode te je pitka voda osigurana za dvije trećine zagorskih potrošača, posebice onih iz središnjeg dijela Krapinsko-zagorske županije. Također, uslijedio je i obilazak dijela lokacije na kojoj je smještena željeznička pruga Zaprešić-Zabok, dionica pruge regionalnog karaktera koja ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije. Prihvatljivi troškovi procijenjeni su na iznos od 614,4 milijuna kuna te se projekt s 85 posto, odnosno s 522,23 milijuna kuna, sufinancira iz fondova Europske unije putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

 

Svi zainteresirani za nadolazeće besplatne edukacije mogu se prijaviti na: www.danifondova.eu

Više informacija na: www.strukturnifondovi.hr

                  info@danifondova.eu

                                fondovi@mrrfeu.hr

                               ili na tel. 01/63 26 008

New Report

Close