U Jastrebarskom otvorena prva garaža s javnim električnim biciklima u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 24. srpanj 2018. u 19:08
FOTO: Press

U blizini dvorca Erdödy u Jastrebarskom, otvoreno je moderno spremište za električne bicikle, a koje je kao takvo namijenjeno iznajmljivanju e-bicikala putem automatiziranog Nexbike sustava naplate.

Posebnost je da je ovo prva garaža s javnim električnim biciklima izgrađena u Hrvatskoj – projekt koji objedinjuje bike sharing tehnologiju s unajmljivanjem gradskih i brdskih električnih bicikala najviše klase. Građani i posjetitelji Jastrebarskog mogu od danas uživati u vrhunskom biciklističkom iskustvu baš poput uzvanika na otvorenju koji su se odlično zabavili vozeći popularnu „Usporku “ – natjecanje u najsporijoj vožnji.

Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj i BiH broji više od 30.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz. Aktivacijom korisničkog računa u Jastrebarskom, građani i gosti Jaske moći će nextbike bicikle voziti u 17 gradova Lijepe Naše i više od 150 gradova u svijetu uz slogan „sjedni i vozi“! Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u hrvatskim gradovima i općinama, među kojima je od danas i Jastrebarsko. „Grad Jastrebarsko kontinuirano radi na razvoju cikloturizma, što je i u Strategiji razvoja turizma RH označeno kao prioritet na razini cijele države. Još 2015. godine smo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili 15 električnih bicikala (9 gradskih i 6 brdskih), a tijekom 2016, uz suradnju Turističke zajednice Grada Jastrebarskog i sa svrhom turističke promidžbe Grada, sugrađanima i svim posjetiteljima Jastrebarskog omogućili besplatno korištenje e-bicikala radnim danom od 0 – 16 sati. Sada činimo iskorak, jer izgradnjom spremišta i uspostavom Nextbike sustava, e-bicikli postaju dostupni svim zainteresiranima od 0 do 24. Realizacijom ovog projekta biti će stvorena atraktivna turistička infrastruktura u sinergiji s prirodnim i kulturnim znamenitostima, a koja će zasigurno omogućiti i povećanje broja turista u Jastrebarskom, ljubitelja rekreacije, biciklizma i zdravog načina života,“ poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel te nastavio: „Jaska je grad koji se razvija u korak s vremenom i tehnologijama. Projektima poput e–automobila, e- punionica, e-bicikala i e-sjednica štedimo resurse i čuvamo prirodu te tako svakodnevno postajemo još zeleniji grad koji vodi veliku brigu o očuvanju okoliša za buduće generacije!

Naime, u neposrednoj blizini Perivoja dvorca Erdödy u Jastrebarskom izgrađeno je moderno i automatizirano spremište za električne bicikle, koje je namijenjeno iznajmljivanju e-bicikala putem automatiziranog Nexbike sustava naplate. Posebnost ovog jaskanskog sustava je u tome da je ovo prva garaža s javnim brdskim i gradskim električnim biciklima izgrađena u Hrvatskoj: „Garaža s javnim električnim biciklima prvi je takav projekt u našoj zemlji. U garažu se ulazi na način da se korisnik registrira na www.nextbike.hr/hr/jastrebarsko. Nakon uspješne registracije, korisnik upisuje na terminalu svoj broj mobitela i PIN koji je dobio prilikom registracije te odabire bicikl koji želi unajmiti nakon čega se otvaraju klizna vrata na garaži i preuzima bicikl. Ovo je jedinstveni projekt jer objedinjuje bike sharing tehnologiju s unajmljivanjem gradskih i brdskih električnih bicikala najviše klase tako da će građani i posjetitelji Jastrebarskog moći uživati u vrhunskom biciklističkom iskustvu“, poručio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. koja učestalo niže priznanja za svoj rad za izvrsnost te poseban doprinos zaštiti okoliša.

Sustav javnih bicikala značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem, a prilikom otvorenja uzvanicima je najatraktivnija bila jednostavnost korištenja koju omogućuje najnovija tehnologija: Terminal koji je instaliran ispred garaže s biciklima pruža sve informacije o sustavu kao npr.: koliko je bicikala na raspolaganju, upute o načinu najma i povrata, kontakta službe za korisnike, prikazuje kartu grada s označenim stanicama i drugim korisnim informacijama, na engleskom, talijanskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Sustav se može korisiti i putem aplikacije za za sve pametne telefone ili QR koda, a komentar Vašeg iskustva kojeg možete ostaviti po završetku vožnje može pomoći u eventualnoj nadogradnji sustava u budućnosti. Sve informacije o načinu korištenja bit će dostupne i na web stranici,” izjavio je Ante Gustin, idejni začetnik i direktor tvrtke Sustav javnih bicikala kojoj je povjereno upravljanje sustavom, te nastavio:Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik bicikle može koristiti u više od 150 nextbike gradova u svijetu! Pay As You Go opcija omogućuje najmove električnih bicikala u trajanju do 30 minuta za samo 10 kuna. Zahvaljujemo Gradskoj upravi Jastrebarskog što je prepoznala važnost projekta za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući njima, od danas građani i turisti mogu uživati u svim pogodnostima koje im donosi sustav javnih bicikala“. Sustav je naime potpuno automatiziran s centralnim softverom za praćenje bicikala, a usluga funkcionira od 0-24 sata! Najam bicikala biti će moguć putem kreditnih kartica, a najam i povrat vršit će se putem pametne kartice ili ručnim unosom broja mobitela i PIN-a na samom terminalu.

Važnost ovog projekta za razvoj turizma Grada Jastrebarskog prepoznata je na regionalnoj i nacionalnoj razini, te je tako Zagrebačka županija 2017. podržala projekt u iznosu od 250 tisuća kuna, a Ministarstvo turizma 2018. odobrilo je Gradu Jastrebarskom 134.700,00 kuna iz Fonda za razvoj turizma za provedbu ovog projekta pod radnim nazivom „BIKExperience“.

„U posljednjih nekoliko godina biciklistički promet u Zagrebačkoj županiji sve više dobiva na važnosti. Strategija razvoja turizma RH do 2020. kao i Strategija razvoja turizma Zagrebačke županije do 2025. predviđaju intenzivni razvoj cikloturizma kao jednog od turističkog proizvoda s najvećom perspektivom razvoja i rasta do 20%. Prema programu razvoja cikloturizma na kontinentu koje podupire Ministarstvo turizma napravili smo Operativni plan razvoja cikloturizma u Zagrebačkoj županiji kojem je cilj povezivanje ruta Zagrebačke županije sa Republikom Slovenijom i susjednim županijama. On uključuje ne samo turistička putovanja biciklom nego i dodatnu sportsko-rekreacijsku ponudu vožnje biciklom, biciklističke sportske manifestacije, a vodi računa i o potrebama domicilne populacije koje koriste bicikl kao prijevozno sredstvo i sredstvo za rekreaciju. Prema Operativnom planu Turistička zajednica Zagrebačke županije napravila je Pravilnik standarda upravljanja kvalitetom (Cyclist Wellcome quality) za smještajne i ugostiteljske objekte, turističko informativne centre koji su uključeni u mrežu ponuditelja, a nude dodatnu uslugu za cikloturiste. Zadovoljstvo mi je što danas u Gradu Jastrebarsko otvaramo modernu garažu za e-bicikle što govori u prilog gradu koji je prepoznao važnost i značaj ulaganja u ovakve projekte!“,  poručila je direktorica Turističkog ureda Zagrebačke županije, Ružica Rašperić.

Ovim potezom, razvoj cikloturizma u Jastrebarskom ne prestaje, već će uskoro gotovo čitavo područje grada Jastrebarskog i parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje dobiti više od 250 kilometara označenih atraktivnih biciklističkih staza, a što će zasigurno doprinijeti razvoju i unapređenju turističke infrastrukture i ponude cikloturizma kroz promociju kulturne i prirodne baštine, kao i eno-gastronomske ponude ruralnih područja jaskanskog kraja i Zagrebačke županije. Nositelj tog projekta vrijednog 293.500,00 kn je Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko je partner, a Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma za provedbu istog osiguralo je 140.800,00 kn.

Komentirajte prvi

New Report

Close