Sustavno gospodarenje energijom u HEP-ovim zgradama

Autor: Promo , 16. srpanj 2019. u 14:42
Foto: HEP

Gospodarenje energijom nameće se kao zakonska obveza i kao odgovor na rastuću potrebu za smanjenjem troškova energije i očuvanja okoliša.

Hrvatska elektroprivreda podržava i aktivno sudjeluje u naporima Europske unije i Republike Hrvatske za očuvanje klimatskog sustava, energetske neovisnosti i konkurentnosti gospodarstva te je u skladu s tim načelima, 1. listopada 2015. donijela Odluku o usvajanju Programa uspostave i provedbe sustava gospodarenja energijom (SGE) i uvođenje ESCO Monitor® sustava u zgrade Hrvatske elektroprivrede.

HEP SGE Program

Općenito, sustavno gospodarenje energijom (SGE)  znači pratiti potrošnju energije tako da se u svakom trenutku zna gdje i kako se troši energija te koje se energente koristi, kolika je potrošnja, koliki su troškovi, kao i tko je zadužen za gospodarenje energijom u tvrtki. Osnovni cilj uspostave sustavnog gospodarenja energijom  je smanjenje potrošnje energije i vode, a time i smanjenja troškova korištenja zgrade i štetnog utjecaja na okoliš, s ciljem da standard boravka i rada u zgradama ostane najmanje na istoj razini. 

Programom uspostave i provedbe sustava gospodarenja energijom (SGE) i uvođenje ESCO Monitor® sustava u zgrade Hrvatske elektroprivrede (HEP SGE Program), Hrvatska elektroprivreda želi smanjiti utjecaj svojih zgrada  na okoliš, smanjiti korištenje prirodnih resursa, pružiti zaposlenima zdraviji prostor i smanjiti troškove za energente. HEP SGE Program podrazumijeva upravljanje neposrednom potrošnjom energije na energetski učinkovit način. Programom će se uspostaviti djelotvorno upravljanje troškovima za energiju te identificirati potencijali za uštedu energije i vode. Glavne aktivnosti Programa su: Ažuriranje postojećih općih, građevinskih i energetskih podataka o zgradama u vlasništvu HEP-a, uvođenja ESCO Monitor® sustava za praćenje i analizu potrošnje energije i vode u realnom vremenu, uvođenje sustava daljinskog očitanja, provedba optimizacije potrošnje energije i vode, uspostava sustava za izvještavanje o postignutim uštedama, edukaciju dionika u sustavu gospodarenja energijom te podizanje razine svijesti zaposlenika HEP-a o racionalnoj uporabi energije na radnom mjestu kroz niz edukacijskih aktivnosti za zaposlenike. Aktivnosti će se provoditi sukladno najboljoj praksi u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj. 

Načela poslovne politike HEP-a

Provedba HEP SGE Programa u skladu je s načelima poslovne politike Hrvatske elektroprivrede, koja uključuju racionalno korištenje resursa, smanjivanje štetnih emisija u zrak, vodu i tlo, poticanje uporabe obnovljivih izvora energije i kogeneracijskih jedinica, razvijanje i istraživanje primjene čistijih i djelotvornijih tehnoloških rješenja u proizvodnji i distribuciji električne energije, obrazovanje i osposobljavanje radnika HEP-a d.d. za zaštitu okoliša te zagovaranje racionalne uporabe i štednje energije kod svojih potrošača i na državnoj razini. Jedna od aktivnosti u postizanju  te zelene vizije i misije HEP grupe je i provedba HEP SGE Programa.

Organizacija HEP SGE Programa

Sustavno gospodarenje energijom uključuje zadane odgovornosti i ciljeve, obučene i motivirane ljude, analitičke procedure i znanja te informacijsku infrastrukturu. Za provedbu Programa uspostave sustava gospodarenja energijom u zgradama društva HEP d.d. primarno je zadužen HEP ESCO, koji u suradnji s imenovanim osobama u tvrtkama kćerima, zaduženim za povećanje energetske učinkovitosti (Energetskim menadžerima) provoditi pojedine aktivnosti i dijelove HEP SGE Programa. HEP ESCO pruža stručnu i tehničku podršku tijekom uspostave sustava za gospodarenje energijom na nivou HEP grupe  kroz uvođenje sustava daljinskog mjerenja i nadzora potrošnje energije i vode. Program predviđa uspostavljanje sustava automatiziranog daljinskog očitavanja potrošnje energenata i vode koji će se uspostaviti kroz računalno poslovni sustav ESCO Monitor®. ESCO Monitor® je modularni sustav s više razina korištenja, a služi za prikupljanje, nadzor i analizu potrošnje energije i vode te je potpora optimizaciji potrošnje energije. Praćenjem potrošnje energije otkrivaju se potencijalne uštede i dovodi do transparentnosti sustava u smislu optimalnog održavanja i utjecaja na okoliš. Tijekom provedbe programa, a sukladno kadrovskim potrebama i mogućnostima u tvrtkama kćerima, HEP ESCO organizira specijalizirane tečajeve na temu pripreme i procjene isplativosti projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, mjerenja i verifikacija postignutih ušteda, te gospodarenja energijom prema normi ISO50001, kao i Zelenog ureda, radionice namijenjene zaposlenima u uredima kako bi ih se motiviralo na racionalnu potrošnju energije u poslovnim zgradama. Ljudski faktor je pri provođenju Programa je od vitalne važnosti jer uspješnost provedbe ovisi o predanosti ljudi i njihovoj spremnosti na promjene obrazaca ponašanja za postizanje definiranih ciljeva. Edukacijske aktivnosti na HEP SGE Programu provodit će se interaktivno u suradnji s tvrtkama kćerima i Sektorima HEP-a d.d. 

Provedba HEP SGE Programa

S obzirom da HEP d.d. ima u posjedu veliki broj zgrada, potrebno je aktivnosti u HEP SGE Programu podijeliti u više faza, sukladno dostupnim podacima i prioritetima koji se odnose na potrošnju energije. HEP SGE Program obuhvaća zgrade na korištenju HEP ODS-a, HEP Proizvodnje, HEP Toplinarstva te ostalih društava HEP grupe kao i kompleksa zgrada u Vukovarskoj 37 u Zagrebu (HEP Upravljanje imovinom).. 

Sustavnim gospodarenjem energijom, HEP grupa će smanjiti troškove za energiju u vlastitim zgradama, a istodobno će pridonijeti smanjenju utjecaja na okoliš, što je u skladu s hrvatskim propisima iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Također će se stvoriti preduvjeti za uvođenje standarda ISO 50001.

Realizacijom HEP SGE Programa uspostavit će se sustav gospodarenja nekretninama u vlasništvu HEP-a preko ESCO Monitor® i uspostavit će se timovi za energetsku učinkovitost, koji će biti kompetentni za planiranje i upravljanje potrošnjom energije i vode.

New Report

Close