#PovijestPisemoSami – izložba u kojoj posjetitelji mogu biti i autori

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2017. u 12:38
Jedan od 179 artefakata iz postava izložbe.

U zagrebačkom tunelu Grič do 1. studenog možete posjetiti izložbu “Croatia je Hrvatska” i u postav ugraditi djelić svoje vlastite povijesti.

Sve do 1. studenog građani i posjetitelji Zagreba u tunelu Grič besplatno mogu posjetiti jedinstvenu multimedijsku interaktivnu izložbu "Croatia je Hrvatska". Organizator izložbe, Croatia osiguranje u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba za proslavu 133 godina svog postojanja pripremilo je atraktivni multimedijski projekt koji povijest Hrvatske, Zagreba i vodeće nacionalne osiguravateljne kompanije prikazuje na nesvakidašnji način.

Posjetitelje izložbe u tunelu Grič u centru Zagreba tako dočekuje posebna metalna konstrukcija, „tunel unutar tunela“ koji izgleda poput mreže na kojoj je prikazano preko 170 povijesnih artefakata. Sam tunel pretvoren je u vremeplov koji posjetitelje vodi kroz brojne gospodarske, društvene, kulturno-umjetničke i druge događaje hrvatske povijesti od 1884. do danas.

Izložba se proteže na površini cijelog tunela, kroz glavnu cijev tunela dugu 350 metara koja spaja Mesničku i Radićevu ulicu, ali i kroz četiri bočne cijevi tunela duljine preko 200 metara koja svaka priča zasebnu priču. Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja karakteriziraju zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Izložbu obilježavaju različiti multimedijalni, digitalni i interaktivni sadržaji – ekrani, projekcije, glazba prilagođena svakom desetljeću, a prostor tunela u potpunosti je posvećen vizualnim i osjetilnim instalacijama.

Povijest u kojoj svatko može pronaći svoje mjesto

Posebnost izložbe leži u tome što pruća posjetiteljima mogućnost da aktivno sudjeluju u obogaćivanju njezina postavu i mijenjaju ga doslovce iz dana u dan. Naime, u postav izložbe posjetitelji mogu ugraditi komadiće vlastite povijesti, ljude s kojima su provodili vrijeme ili mjesta i događaje koji i danas u njima bude uspomene – na taj način posjetitelji izložbe ne gledaju samo povijest koja slavi velike ljude i važne događaje, već povijest u kojoj svatko može pronaći svoje mjesto.

Posjetitelji u izradi postava mogu sudjelovati do 21. listopada tako da vlastite povijesne fotografije ili fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPisemoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji. Svaki tjedan organizator izložbe će odabrati seriju pristiglih fotografija koje će biti otisnute i uklopljene u izložbu, a osim što će postati sastavni dio izložbe, za najkreativnije i najsretnije sudionike Croatia osiguranje je osiguralo vrijedne nagrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close