Pametni gradovi 2018. – propozicije natječaja

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2018. u 09:30
Pametni gradovi 2018

Uz prijavnicu, natjecatelji moraju priložiti i dokumentaciju kojom će dokazati da je prijavljeni projekt uistinu realiziran, njegove osnovne karakteristike, te procjenu dosega.

Prijave na natječaj moguće su putem nominacijskog obrasca na ovom linku.

Tko se može prijaviti na natječaj? 
Pravo prijave imaju predstavnici hrvatske lokalne uprave i samouprave ili pak predstavnici drugih poslovnih i administrativnih jedinica osnovanih ili u vlasništvu lokalnih uprava te nominiranih s njihove strane.

Selekcijski proces
Nakon zatvaranja prijava trajat će procjena prijavljenih projekata, a tri najbolja u svakoj kategoriji bit će predmet opširnih reportaža u sklopu medijskih platformi Poslovnog dnevnika. Evaluacija će se događati pod vodstvom stručnog ocjenjivačkog suda. Stručni ocjenjivački sud koji će odlučiti o najboljim projektima sastojat će se od sedam članova. Pet članova su stalni predstavnici, pripadnici domaćih znanstvenih institucija te partnera projekta, dok će dva člana, temeljem svojih specifičnih kompetencija, biti nominirana za svaku od pet kategorija.

Kriteriji odabira
Projekti se boduju temeljem numeričke skale od 1 do 10. Finalna ocjena bit će zbroj individualnih ocjena članova ocjenjivačkog suda dodijeljenih svakom pojedinom projektu, a ocjenom od 1 do 10, unutar svakog projekta, ocjenjivat će se tri ključne točke svakog projekta:

  • inovativnost
  • socijalni impakt
  • primjenjivost u drugim područjima

Inovativnost – praksa mora dokazati nov pristup rješavanju problema (u kojoj mjeri su nove ideje, rješenja ili tehnologije uvedene u redovne poslovne procese; jesu li stvorena nova ili drugačija rješenja koja zadovoljavaju nove ili dosad neartikulirane potrebe; jesu li stvorena rješenja koja zadovoljavaju stare korisnike i/ili potrebe na nov način…)

Socijalni impakt – praksa kroz rješenje problema koje nudi mora obuhvatiti što širi krug korisnika ili što veći obujam potencijalnih koristi (u kojoj mjeri odabrano rješenje uklanja problem ili postiže željene učinke – npr. za koliki  je postotak korisnika problem uklonjen, za koliko  je ubrzano/skraćeno vrijeme potrebno za obavljanje posla, kolike su proračunske uštede ili smanjenje korištenja sredstava/materijala korištenih u poslovnom procesu, itd).

Primjenjivost – praksa mora biti pogodna za primjenu u drugim jedinicama lokalne samouprave (u kojoj se mjeri praksa može koristiti u drugim jedinicama lokalne samouprave; uz kolike izmjene; uz kolika ulaganja; u kojem roku je moguće prilagoditi praksu za primjenu u većem broju jedinica…)

U slučaju da dva ili više projekata postignu iste ocjene, oni koji će ostvariti najbolje ocjene prema kriteriju "inovativnost", smatrat će se pobjednicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close