Opatija i Zabok nude pravu priču – s fakulteta na posao

Autor: Promo , 12. srpanj 2017. u 15:21
FOTO: Privatni album

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, kao i Studijski centar u Zaboku, pobudit će i ove godine tijekom upisa na fakultete značajan interes.

Kvalitetni kadrovi ono su što podiže turistički sektor na razinu više, a do njih se dolazi kroz jednako tako kvalitetno obrazovanje. U tom smjeru još od 1960. godine ide Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, kao i Studijski centar u Zaboku.

S 12. srpnjem objavit će se rezultati Državne mature, a nakon toga kreću upisi na fakultete, koji će u Opatiji i Zaboku osigurati novu generaciju budućih kvalitetnih kadrova za rad u turističkom sektoru. I to nisu floskule, što potvrđuje izjavama za Večernji list dekanica Fakulteta prof. dr.sc. Dora Smolčić Jurdana.

– Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izvodi dva preddiplomska sveučilišna studija koji traju četiri godine i četiri diplomska sveučilišna studija u trajanju od jedne godine. Nastava se odvija u Opatiji, a od 2001. godine Fakultet izvodi nastavu i u svom Studijskom centru u Zaboku, čime daje doprinos razvoju kontinentalnog turizma. Upisna kvota ove godine za preddiplomske sveučilišne studije iznosi 433 studenta (redoviti studij: 133, izvanredan studij u Opatiji: 150, izvanredan studij u SC Zabok: 150, op.a.) a za diplomske sveučilišne studije 310 studenata (redoviti 165, izvanredan studij 145, op.a.). Kao jedini specijalizirani Fakultet za edukaciju ekonomista za turizam i ugostiteljstvo specifičan je, te 70 posto naših studenata dolazi izvan gravitacijskog područja Primorsko-goranske županije, dakle, iz cijele Hrvatske, stoga je i njegov utjecaj na ukupno turističko gospodarstvo Hrvatske značajan u svim segmentima i područjima. – kazala je dekanica Smolčić Jurdana.

Obrazovanje najviše razine

Naravno, sami upis na Fakultet iznimno je bitan, ali ono što sve uključene u turistički sektor ponajviše zanima jest podatak o tome koliko se studenata godišnje "plasira" na tržište.

– Svake akademske godine studije završava otprilike 300 studenata na preddiplomskoj i isto toliko na diplomskoj razini – otkriva prof. dr.sc. Dora Smolčić Jurdana.

Tako nešto nije za odbaciti, posebno jer Fakultet nudi obrazovanje najviše razine, koja zadovoljava kriterije onih najzahtjevnijih na tržištu.

– Visoko konkurentno turističko gospodarstvo traži i posebna specijalistička znanja, te na Fakultetu djeluju dva poslijediplomska specijalistička studija – Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zdravstveni turizam. Najvišu razinu obrazovanja pak je moguće steći na dva poslijediplomska sveučilišna doktorska studija – Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu i Menadžment održivog razvoja. Na poslijediplomskim studijima svoja znanja unapređuje gotovo stotinu studenata što specijalističkih, što doktorskih studija. Posebno vrijedi istaknuti da značajan broj polaznika doktorskih studija dolazi iz gospodarstva i javnog sektora težeći poslovne probleme s kojima se susreću rješavati koristeći znanstvenu metodologiju i rezultate istraživačkih aktivnosti – govori dekanica.

Da bi cijeli teoretski dio priče bio bolje savladan, Fakultet se pobrinuo osigurati praksu studenata. Ona traje 350 sati tijekom posljednjeg semestra preddiplomskog studija, a da bude što bolja, pobrinuli su se brojni partneri.

– Fakultet ima 37 potpisanih sporazuma o realizaciji stručne prakse s najeminentnijim hotelskim kućama u čijih 58 hotela diljem Hrvatske studenti obavljaju mentoriranu stručnu praksu. Studentima osim kroz stručnu praksu iskustva iz gospodarstva prenose i pozvani gosti predavači iz prakse koji studentima prezentiraju aktualne teme, gotovo na tjednoj razini. Fakultet teži promovirati najviše društvene vrijednosti, izvrsnost i znanje, te je u suradnji s tvrtkom HUP Zagreb već dvije godine zaredom studentu generacije omogućen direktan ulazak u svijet rada nakon same promocije. To je uistinu prava priča – s fakulteta na posao –  i primjer sjajne suradnje sveučilišta i gospodarstva – navodi dekanice Smolčić Jurdana.

Njene riječi potvrđuju i studenti, konkretno Iva Friščić (23) iz Ivanca, koja se baš nakon odrađene prakse dodatno uvjerila da želi raditi baš posao koji je izabrala u budućnosti.

– Bila sam u Valamaru i kroz praksu se našla na raznim radnim mjestima i u raznim uvjetima. Bilo je teško u nekim situacijama, ali stalno je bilo zanimljivo jer s tolikom cirkulacijom ljudi zagarantirano je da se nešto uvijek događa. Sigurna sam da ću se zaposliti u turističkom sektoru nakon završetka studija i nadam se da ću jednom imati prilike voditi neki hotel. To je dinamičan posao, nudi napredak i nikad nije dosadno – otkrila nam je Iva.

Cjeloživotno obrazovanje

Ako se netko čudi zašto je radila razne stvari tijekom prakse, ne bi trebao. To je uobičajeno i dio programa. Ali, uobičajeno je i nakon završetka Fakulteta.

– S bivšim studentima održavamo intenzivne kontakte posebno putem Alumni udruge. Iskustva pokazuju da najveći broj njih, posebno jer se disperziraju diljem Hrvatske pronalazi posao u struci, no u početku nije rijetkost da rade poslove nižih kvalifikacija od onih za koje su se obrazovali. Ipak, tendencije tvrtki su danas da daju prostor za brzi napredak, tako da im se otvaraju mogućnosti napredovanja. Ponosni smo kad diljem Hrvatske susrećemo naše bivše studente, vrlo mlade, kao direktore hotela, turističkih zajednica, na odgovornim funkcijama u javnom sektoru, uspješne poduzetnike. Njihov uspjeh, uspjeh je Fakulteta i nas kao nastavnika – naglašava dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Svjesna je da će sa sve većim brojem hotela od četiri i pet zvjezdica, posao za bivše studente biti dostupniji nego ikad, a mnogi od njih će završiti na najvišim pozicijama. Uostalom, tako nešto dodatno je priznanje samom Fakultetu i svim zaposlenima, koji su vrhunski stručnjaci i odlično prenose znanje na buduće turističke djelatnike.

– Fakultet ima 101 zaposlenika, od čega ih je 74 u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima, a 27 ih je zaposleno na administrativnim i stručnim poslovima. Dio nastavnika razvio je akademsku karijeru nakon rada u turističkom gospodarstvu. Kroz rad na stručnim projektima, projektima financiranim iz EU fondova, te provođenjem ciljanih znanstvenih istraživanja naši su nastavnici i suradnici u stalnom kontaktu s turističkim gospodarstvom jer je i misija Fakulteta biti aktivan partner gospodarskih i društvenih zbivanja – govori dekanica o kadru kojim raspolaže Fakultet.

Ipak, ono što vjerojatno najviše zanima buduće polaznike Fakulteta jest podatak o tome što se najviše isplati završiti da bi se lakše došlo do posla.

– Više od smjera kojeg završe, studente pri zapošljavanju diferencira korištenje ostalih mogućnosti koje im Fakultet nudi – pohađanje posebnih programa cjeloživotnog obrazovanja, tečajevi, boravci u inozemstvu, suradnja na znanstvenim i stručnim projektima. Uz studij, upravo ovi elementi znaju biti prevaga kod poslodavca za odabir budućeg zaposlenika. Iznimno smo zadovoljni da su studenti po završetku studija u okviru anketiranja i evaluacije  koju sustavno provodi Sveučilište u Rijeci  s visokom ocjenom 4,28 vrednovali doprinos Fakulteta njihovom osobnom razvoju u najširem smislu riječi. Visoko je procijenjena i sposobnost za uključivanje na tržište rada (4,05) – kaže dekanica Smolčić Jurdana.

Dakle, što su studenti aktivniji i otvoreniji za širenjem svojih pogleda, to će kasnije biti uspješniji. Tako je to, uostalom, sa svim stvarima u životu. I, bitno je istaknuti, nikad nije kasno odlučiti se za daljnje obrazovanje i kasniji rad u turističkom sektoru. Za to je namijenjen program cijeloživotnog obrazovanja na Fakultetu. Inače, sve popularniji.

– Svi programi cjeloživotnog obrazovanja koji se izvode na Fakultetu usmjereni su na potrebe turističkog gospodarstva i razvijaju se u uskoj suradnji s njim, te se njima stječu dodatne stručne kompetencije koje će kandidatima pomoći pri  zapošljavanju, odnosno u daljem razvoju karijera. Ove akademske godine imali smo tristotnjak polaznika različitih programa cjeloživotnog obrazovanja. Svjesni činjenice da nova znanja nadolaze iz godine u godinu, upravo raznovrsnošću i kvalitetom ovih programa želimo unapređivati znanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu formirajući ih na način da uz nastavnike Fakulteta na njima predaju i eminentni stručnjaci iz prakse. Uz to, osmislili smo i katalog edukacija koji se stalno nadopunjuje, a po potrebi pojedine tvrtke možemo ponuditi i ciljano razvijane edukacije – zaključuje dekanica prof. dr.sc. Dora Smolčić Jurdana.

Za vjerovati je da će uz sve uspjehe, mogućnosti i potencijal koji se nude, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te Studijski centar u Zaboku svakako na upisima ove godine imati velik broj zainteresiranih budućih polaznika.

New Report

Close