Odličnim ocjenama do sigurnog posla u turizmu

Autor: Promo , 08. lipanj 2017. u 09:58
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Stipendiranjem mladih koji su se odlučili potražiti budućnost u turističkom sektoru pokazuje se da izvrsnost ima vrijednost.

Ministarstvo turizma se sustavno i planski pripremilo za ovu turističku godinu, bez obzira na silne probleme s manjkom radne snage. Umjesto panike i razbijanja glave o tome kako dalje, nadležna institucija Republike Hrvatske vezana uz turistički sektor nastavila je provoditi jedan od poteza koji svakako možemo nazvati temeljem za budućnost.

Uz najave o lakšoj prekvalifikaciji, edukaciji i projektima financiranima od strane Ministarstva, ono najznačajnije možda jest odluka iz prosinca prošle godine o tome da se stipendira čak 245 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. S obzirom da je od 2008. pa sve do danas stipendirano njih 932, ovih 245 nadmašuje prosjek, čime se potvrđuje dodatni napor Ministarstva da poboljša kvalitetu usluge. Zato je i namijenjeno 1,5 milijuna kuna u ove svrhe.

Kvalitetni radnici temelj rasta

Naravno, ovakav potez dodatno motivira učenike pa se trude ostvarivati što bolje rezultate, sve s ciljem da osiguraju stipendije, ali i imaju posao čim završe s obrazovanjem. Posao u kojem se već tijekom obrazovanja mogu etablirati pa nakon njega dolaze na radno mjesto s iskustvom, poštovanjem poslodavca, ali i kolega. Tako nešto u Hrvatskoj nema bilo tko i priliku koja se nudi najbolje je objeručke prihvatiti.

Jer, kvalitetni radnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja turizma, a upravo kroz ovaj program potiče se obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im se na taj način daje do znanja koliko su važni i potrebni. Radi se također i na razvijanju centara kompetencija koje će se financirati sredstvima Europske unije. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima će se modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada te će se samim time podići njegova kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika, kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Konkretno, kad se govori o modernizaciji i financiranju prvenstveno se misli na stipendije jer njih zaslužuju samo najbolji učenici i studenti, oni s ambicijama i jasnim planovima za budućnost. Njih Ministarstvo turizma osigurava u suradnji s hotelima, kampovima, turističkim agencijama i županijskim obrtničkim komorama, na način da pokriva 50 posto iznosa stipendije, a ostatak ostali sudionici. Na temelju navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno do 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na maksimalno do 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine.

Valamar najkonkurentniji i najpoželjniji

I najviše se u cijelu priču od sudionika koji pokrivaju polovicu stipendija uključio hotelski lanac Valamar Riviera jer odlučili su stipendirati 217 učenika, većinom kuhara. Također, 78 stipendista ove godine dobilo je posao u Valamar Rivijeri.

– Svim našim zaposlenicima Valamar nudi vrlo konkurentne i atraktivne uvjete rada kao i velike mogućnosti razvoja karijere. Prosječna plaća u Valamaru za 2016. godinu bila je veća za 29 posto od prosjeka turističkog sektora u Hrvatskoj, a za šest posto veća od prosječne plaće na razini Republike Hrvatske. Također, imamo čak 17 različitih programa nagrađivanja – kazali su za Večernji list u Valamaru pa nastavili:

– Važno je ujedno istaknuti kako Valamar Riviera od 1. lipnja svim svojim stalnim i sezonskim zaposlenicima osigurava minimalni mjesečni neto primitak od četiri tisuće kuna, čime ova vodeća turistička kompanija još jednom potvrđuje svoju čvrstu poziciju jednog od najkonkurentnijeg i najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj.

Iako se za više plaće i bolji imidž turističkih zanimanja treba poklopiti još podosta raznih okolnosti i mjera, a u tome ne mogu sudjelovati državne institucije same, pozitivno je što se ne prekida praksa stipendiranja učenika i studenata koji se školuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Time ih se samo dodatno popularizira

Ujedno, tako se i budi nada te pokazuje mladima da ipak ima budućnosti za njih u Hrvatskoj. Baš kroz turistički sektor, koji je s prognoziranih 75 milijardi kuna prihoda za ovu godinu uvjerljivi pokretač hrvatskog gospodarstva, a to svakako treba vrednovati i koristiti na pravi način. Stipendije su svakako dobar početak za to i neka ih bude što više jer to automatski znači više kvalitetnih radnika, kvalitetniju uslugu i povratak gostiju.

New Report

Close